Данас се обележава Међународни дан породице

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 19:02

Данас се обележава Међународни дан породице

Међународни дан породице обележава се 15. маја сваке године као прилика за слављење важности породице као основне јединице друштва. Овај дан је успостављен од стране Уједињених нација 1993. године са циљем да се промовише свест о значају породице и да се подстакне разумевање, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << солидарност и подршка породицама широм света. Foto: Freepik Породица, поред репродуктивне, економске и социјалне, има значајну психолошку, васпитну и социјализацијску улогу. Породица треба да пружа безусловну љубав и подршку својим члановима. Она је место где се чланови осећају вољенима, прихваћенима и заштићенима. Примарна породица утиче на осећај припадности јер чланови деле породичну историју, традицију и културно наслеђе. То има снажан утицај на формирање осећаја заједништва.
Она преноси вредности, норме, обичаје и друштвене улоге на младе генерације. Породица пружа окружење у којем се деца уче како социјалним вештинама тако моралу, одговорности и самодисциплини. Породица пружа социјалну подршку својим члановима у различитим ситуацијама. То подразумева ​​саветовање, помоћ у решавању проблема и подршку у тешким временима. Породица такође омогућује заштиту и сигурност својим члановима. При томе се мисли на физичку сигурност, заштиту од насиља и злостављања, али и подршку у суочавању с изазовима и претњама изван породичног окружења.
Међутим, породице су такође изложене различитим изазовима и проблемима због чега завређују заштиту, помоћ и подршку како од сваког од нас, тако и друштва у целини. У нашој земљи, готово 70% становништа чине породице са децом, што износи близу 1.5 милиона. Самохрани родитељи такође представљају значајан део породичног становништва, са око 300 000 самохраних мајки и близу 80 000 самохраних очева.
Породица је основна ћелија друштва коју чине одрасли партнери и њихова деца, али и даљи сродници који живе заједно са њима. Међутим, овај дан такође слави различите облике породице, укључујући традиционалне и неконвенционалне облике, те потиче поштовање и разумевање различитости.
“Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица, несрећна је на свој начин.” Лав Толстој
Циљеви обежавања овог дана су постизање једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, дељење кућних обавеза и дужности, заштита породице као и помоћ при испуњавању одговорности према заједници. Међународни дан породице се обележава различитим активностима широм света, укључујући јавне манифестације, радионице, семинаре и конференције.
Организације које се баве породицом користе овај дан да би поделиле информације о својим активностима и кампањама, те да би подстакле људе да се укључе и подрже њихов рад. Уједињене нације формално штите породицу путем Универзалне декларације о људским правима, Декларације о друштвеном напретку и развоју и Конвенције о укидању свих облика дискриминације против жена.
Иако се породице сусрећу са различитим изазовима, оне имају потенцијал да расту и развијају се кроз заједнички труд и подршку. Међународни дан породице пружа прилику да се размисли о проблемима и да се подстакне развој политика и програма који ће подржати породице и побољшати њихову добробит.
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас се обележава Међународни дан породице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.