Да ли знате који популарни фудбалски клубови више не постоје?

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 18:41

Да ли знате који популарни фудбалски клубови више не постоје?

Фудбал се са разлогом сматра „најважнијом споредном ствари на свету“. Планетарно популаран, фудбал се игра на свим континентима и меридијанима. Број верних фанова мери се у милијардама. Фото: Војводина уживо колаж/Pixabay/Wikipedija/ Данас широм света постоје небројано много клубова, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од оних „топ“ лига, па све до клубова у најнижим, аматерским лигама, такозваним „бетон лигама“
Фудбал је са деценијама еволуирао, а опет задржао своју суштину. Са њим су се рађали и умирали фудбалски клубови. Клубови су престајали да постоје због финансијских проблема, банкрота, лоших резултата, или су се фузионисали са другим клубом и тако окончали своје постојање.
Ова је листа неких од клубова, који су били популарни а више не постоје:
Кијево Верона (Италија) Фото: Printscreen/youtube Овај симпатичан италијански клуб основан је давне 1929. године у предграђу Вероне Кјеву. Клуб није никада имао запажене резултате, нити је играо у највишем рангу такмичења Серији А.
Због тога су их многобројнији навијачи Хелас Вероне задиркивали са узречицом: „Кјево ће ући у Серију А кад магарци полете!“. У историјској сезони овог клуба магарци нису полетели, али је Кјево ушао у Сериу А. Домишљати навијачи овог клуба, одмах су себи дали нови надимак – „Летећи магарци“. У својој дебитантској сезони, клуб је заузео 7. место и пласирао се у Куп УЕФА. Тада је у првом европском дебију, играо против београдске Црвене звезде. Клуб се у Серији А задржао до 2007. године, када одлази у другу лигу. Коначно, због финасијских проблема клуб престаје да постоји 2021. године.
ФК Парма (Италија) Фото: printscreen/ twitter Још један популаран клуб са „чизме“ доживео је тужну судбину. Популарне „млекаџије“ из Парме били су стандардан прволигаш током 90тих година. Иако је клуб основан 1913. године, први пут дебитује у највишем рангу 1990.
Клуб у тој декади бележи значајне резултате: осваја три пута Куп италије, Куп купова у Европи, затим Европски Суперкуп и Куп УЕФА 2 пута. Фудбалски сладокусци, који су пратили Серију А 90тих година, добро памте какав тим је тада Парма имала: Хернан Креспо, Паоло Ваноли, Ђанлуиђу Буфон, Хуан Себастиан Верон, Лилиан Тирам, Фабио Канаваро, Дијего Фузер, Алан Богосиан, Адриано, Павел Недвед, Сенсини и Бађо, само су неки од сјајних фудбалера који су играли у овом клубу.
Црни дани за клуб наступили су од 2003. године и банкрота највећег спонзора „Пармалата“. Клуб је због огромне финансијске кризе испао у најнижи ранг такмичења, да би 2015. године коначно престао да постоји. Уместо њега основан је нови – Парма Калчо 1913, који није имао запажених резултата…
Аустрија Салцбург (Аустрија) Клуб је био основан 1933. године, а касније је променио име у Ред Бул Салзбург. Међутим, 2005. године клуб је био продат аустријској компанији Ред Бул и престао је постојати у оригиналном облику. Навијачи су основали нови клуб под именом СВ Аустриа Салзбург. Данас је овај клуб оличења онога што се назива „Модерни фудбал“- безлични клуб без страсти и правих навијача, где је профит на првом месту.
Лос Анђелес Астекс (САД) Фото: Printscreen/youtube Иако је клуб постојао само 8 година, треба напоменути да је у једном тренутку, његов сувласник био Елтон Џон. У клубу су играле једне од највећих звезди фудбала свих времена, Џорџ Бест и Јохан Кројф!
Њу Јорк Космос (САД) Фото: Printscreen/youtube Клуб који је настао 197о године постојао је само декаду и по, односно угашен је 1985. године. Клуб је остао упамћен по два велемајстора која су играла за њега – Франц Бекенбауер и један од највећих играча свих времена Пеле! Пелетов уговор је у тренутку његовог преласка у Њу Јорк Космос, био највећи у историји!
ФК Ренџерс (Шкотска) Питате се зашто је Ренџерс на овој листи, када клуб и даље игра? То је зато што је клуб претрпео финансијски дебакл 2012. године и прогласио банкрот. Клуб је избачен у најнижи ранг такмичења, а затим кренуо од нуле.
ФК Басел 1893 (Швајцарска) Oвај клуб је био основан 1893. године у Баселу, Швајцарска. Међутим, 2021. године клуб је саопштио да ће престати с радом због финансијских проблема.
ФК Партизан: Нелегални органи ЈСД Партизан врше злоупотребу овлашћења из Статута

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате који популарни фудбалски клубови више не постоје? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.