Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 17:29

Селаковић: Поштујемо претке и стварамо од Србије добро место за потомке

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је поводом обележавања 175.годишњице „Мајске скупштине“, одржане 1848. године у Сремским Карловцима положио венац на гроб војводи Стевану Шупљикцу у манастиру Крушедол и код Спомен плоче о проглашењу Српске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Војводине на згради Магистрата у Сремским Карловцима. Фото: Танјуг/Министарство за рад, запошњавање, борачка и социјална питања Селаковић је рекао да је српски народ управо у згради Магистрата поставио темеље свом политичком деловању у тадашњој хабзбуршкој, а потом аустроугарској монархији, уздигао свога митрополита у ранг патријарха, изабрао првог војводу као свог врховног поглавара световне власти, донео озбиљне одлуке којим је формирао органе власти на територији српске војводине.
„Та борба за политичку еманципацију, али и обједињавање са Књажевином, а потом и Краљевином Србијом трајала је дугих седам деценија, а окончана великом народном скупштином у Новом Саду 1918. године“, рекао је Селаковић.
Како је додао, и дан данас тај дух који је постављен и озваничен далеке 1848. године живи и данас. „Наши преци борили су се за равноправност и за толеранцију, да се њихов демократски глас уважава и цени пођеднако као и глас других и дан данас живи у духу који постоји у нашој српској Војводини која је у своме називу тада била српска, али која је свакоме ко је живео на њеној територји, као и дан данас ко живи на овим просторима, гарантовала пуну толеранцију, равноправност, слободу гласа, мишљења и слободу демократског одлучивања“, истакао је Селаковић.
Министар је навео да је тај празник као и сећање на велику Мајску скупштину одржану у Сремским Карловцима, сећање на војводу Шупљикца, на патријарха Рајачића, на вожда Ђорђа Стратимировића, уврштен у ред државних свечности која ће се обележавати, не само у Сремским Карловцима, Крушедолу, Новом Саду, већ и у свим другим крајевима наше земље где се осети потреба за тим.
„Да се негује сећање на ове велике људе који су стварали велика дела, велике догађаје чији ехо одзвања у вечности и до дана данашњег. На овај начин као народ показујемо колико поштујемо своје претке, колико се трудимо да стварамо од Србије добро место за живот наших потомака“, поручио је Селаковић.
Dodik: Srpska se ne svrstava ni na jednu stranu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић: Поштујемо претке и стварамо од Србије добро место за потомке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.