Беговић: Климатске промене највећи изазов за човечанство

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 16:40

Беговић: Климатске промене највећи изазов за човечанство

Климатске промене су један од највећих изазова са којима се суочава човечанство, изјавила је данас министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић на отварању међународне конференције „Климатске промене и студентско предузетништво: од академске заједнице до политике“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у оквиру Европске универзитетске алијансе „Серкл Ју“ (Circle U). Фото: Танјуг/Министарство науке, технолошког развоја и иновација/Зоран Петровић Тај скуп, један од највећих академских догађаја у Европи ове године, одржава се на Универзитету у Београду, од 15. до 17. маја. „Ово је шеста конференција са више од 190 учесника из 17 земаља. Окупили смо смо се у Београду да разговарамо о глобалним изазовима, али и одрживом и још комплекснијем образовању које ће бити боље и отпорније. Circle U постаје, и треба да постане, један од центара коме гравитира нова генерација студената који треба да обезбеде одговоре на глобалне изазове“, рекла је Беговић.
Она је нагласила да данас сви очекују да наука да решења и да то значи да морамо да комбинујемо образовање, истраживање и партнерство.
„Идеја о формирању Европског универзитета је платформа за сарадњу, које ће окупити све главне учеснике изазова – студенте, професоре, истраживаче, цивилно друштво, али и бизнис, стартапове и јавни сектор. Заједнички морамо да се суочимо са главним изазовима. Некад су локални, али на крају постану глобални, а сви ми желимо да ова планета буде одрживи дом и боље место за живот“, поручила је министарка.
Додала је да су изазови бројни, а да се део њих односи на климатске промене, затим у медицини, пољопривреди, производњи хране, заштити животне средине, енергији. „Нове технологије уносе велике промене у наше свакодневне животе као што су секвенцијање генома која медицину претвара у још прецизнију медицину са бољом превенцијом и дијагностиком, новим начинима развијања лекова, али такође и применом вештачке интелигенције(АИ) чије примене често нисмо свесни и колико она управља нашим животима. Биотехнологије се сада спајају са Информационим технологијама(ИТ) и АИ и то је чак почело да мења нашу врсту и мења еволуцију других врста“, рекла је Беговићева.
Како је рекла, једини начин да управљамо и некако контролишемо све те промене је кроз промене у образовању, укључујући представљање унапређених методологија, нових програма, нових вештина, новог умрежавања и више вишенародне и мултикултурне сарадње.
„Тада ћемо морати да делимо наше знање и наше идеје, као и наша решења“, наводи министарка.
Истакла је да су климатске промене константан процес од постанка планете, али да смо их ми данас, као људска врста, свеснији него икада, њихове снаге и утицаја не само на наш свакодневни живот, него и на економију, здравље, животну средину. „Ти процеси ће одредити нашу будућност“, констатовала је Беговић.
Како је рекла, зато требамо одлично образовање, научнике, науку и комбинацију нових технологија да започнемо разумевање тих процеса и предвидимо последице и да можемо да разумемо шта нас чека у блиској и даљој будућности.
„Треба нам нова генерација научника који зна како да трансферишу технологију, како да преносе знање. За све ово потребна су нова знања, нов приступ и нова технологија. Морамо да будемо брзи најмање колико и промена климе“, поручила је Беговићева.
Ректор Универзитета у Београду (БУ) Владан Ђокић рекао је да је веома поносан што је БУ један од пионира иницијативе Circle U. „Почели смо веома скромно, стидљиво 2019, а сада више од 60 људи на свакодневној бази сарађује са Circle U. Преко малих соба за састанке преко наших универзитета до пуних функционалних сала у Бриселу. Ми и Circle U обезбеђујемо преко пола милиона студената и 65.000 истраживача и професора. Није само величина нашег савеза које нас чини јачим, већ и визија да смо посвећени томе“, рекао је Ђокић.
Најавио је да ће се за три недеље у Берлину да дискутовати о будућности Circle U заједнице.
„Ситуација у свету је таква да је његова будућност неизвесна, али ми смо на правом путу јер причамо о високом образовању и нашем савезу. Србија није још увек део ЕУ, али ми на Београдском универзитету смо део најважније ЕУ иницијативе о високом образовању“, навео је ректор.
Додао је да је БУ део више међународних конференција, мрежа и савеза, као и да има прилику да се представи у Европском парламенту и да покаже неколико иницијатива у које је укључен.
Истакао је да Circle U има веома занимљиве понуде за студенте и предаваче од размене студената, преко летњих кампова, студентских изазова, заједничких циљева, семинара, пројеката и програма. Генерални секретар алијансе Цирцле У Кевин Гијом истакао је да се у Београду осећа као код куће.“Моја прва посета када сам постао генерални секретар била је Београду, а касније сам много пута долазио овамо“, рекао је Гијом.Истакао је да се напорно радило у протекле три године да би Circle U почео да ради заједно са БУ.
„Сећам се када сам био овде у септембру 2021., имали смо интересантну и не баш лаку дискусију шта ћемо радити заједно. Требало је времена да почнемо да радимо заједно, да се упознамо, да верујемо једни другима, јер смо ми девет великих, одличних и важних универзитета у Европи. Ми радимо појединачно одличне ствари на својим универзитетима, али ми верујемо да данашњи свет тражи да радимо заједно још ближе, па покажемо да заиста можемо да се суочимо са изазовима“, рекао је Гијом.
Нагласио је да је БУ постао есенцијално важан у иницијативи и да га Circle U треба, али да жели сарадњу и са другим универзитетима у Србији и у региону.
Beograd na vodi lane prihodovao 269,6 miliona evra, prodato 6.000 stanova

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Беговић: Климатске промене највећи изазов за човечанство се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.