Потписана три уговора о научној сарадњи између Италије и Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 12:16

Потписана три уговора о научној сарадњи између Италије и Србије

У Италијанском културном Институту у Београду потписани су Меморандуми о разумевању између Националног истраживачког савета Италије(ЦНР) и Универзитета Београд, БиоСенса и Института за вештачку интелигенцију Србије. Фото: Танјуг/Министарство науке/Зоран Петровић У присуству >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << министарке за науку и технолошки развој Јелене Беговић, уговоре су потписали Александра Стела из ЦНР, проректор за науку Универзитета у Београду, директор Института БиоСенса Владимир Црнојевић и директор Института за вештачку интелигенцију Србије Дубравко Ћулибрк.
Потписивање је уприличено у оквиру конференције „Јачање научне сарадње“ коју је организовала Амбасада Италије у Србији.
Министарка Беговић је истакла да потписивање тих меморандума продубљивање ионако јако добру научну сарадњу Србије и Италије. „На Хоризонт 2020, седмогодишњем истраживачком програму, Италија је била други најчешћи партнер наших научника, после Шпаније. То говори о успостављеној врло снажној мрежи и сарадњи са Италијом која нам пружа велику подршку и у истраживањима и око инфраструктуре, опреме и експертизе. Мислим да је ово сјајан догађај и прилика да продубимо ту сарадњу“, рекла је Беговић.
Амбасадор Италије у Србији Лука Гори истакао је да је ово веома важан догађај за научну сарадњу Србије и Италије. „Прошлог марта организовали смо у Београду пословни и научни форум и потписали смо веома значајне билатералне споразуме у технолошким иновацијама. Данас је прилика да развијемо ту билатералну сарадњу, јер имамо веома добро партнерство између Италије и Србије у науци“, поручио је Гори.
Директор Института БиоСенса Владимир Црнојевић нагласио је да је ЦНР једна од највећих истраживачких организација на свету која окупља на десетине хиљада научника и представља сам врх светског истраживања.
Goran Vasin: 175 godina Majske Skupštine – Srpske Vojvodine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Потписана три уговора о научној сарадњи између Италије и Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.