Седам фантасничних разлога због којих би требало да једете босиљак чешће: Обилује многим корисним материјама и својствима

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 11:30

Седам фантасничних разлога због којих би требало да једете босиљак чешће: Обилује многим корисним материјама и својствима

Осим што даје посебну арому јелима, изузетно је здрав Фото: Pexels/Pixabay Ароматични босиљак сваком јелу може да да нови „шмек“, учини га другачијим и допадљивијим, али његова посебна вредност је што има и лековита својства, посебно ако је свеже убран…
Босиљак је ароматична биљка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << која се често користи као зачин у кувању. Међутим, многима промиче колико је заиста богата нутритивна и лековита вредност овог невероватног зачина. Ево седам добрих разлога зашто би требало да га користите чешће.
Богат антиоксидансима Босиљак је богат антиоксидансима, који помажу у борби против слободних радикала у телу. Слободни радикали су молекули који могу да оштетете ћелије и ткива, што може да доведе до различитих болести. Антиоксиданси у босиљку помажу у спречавању оштећења ћелија и могу да смање ризик од хроничних болести као што су болести срца, дијабетес и рак.
Може побољшати варење Босиљак побољшава варење. Један од начина на који то ради је повећање производње желудачне киселине, која је неопходна за правилно варење хране. Поред тога, овај зачин садржи влакна која одржавању здравље система за варење.
Може смањити упале Ова ароматична биљка садржи једињења која имају антиинфламаторна својства. Она могу да помогну у смањењу упала у телу, што може да смањи ризик од хроничних болести као што су артритис и кардиоваскуларне болести.
Ублажава стрес Босиљак има смирујући ефекат на тело и помаже у смањењу стреса. Истраживања су показала да конзумациј босиљка може да смањи ниво кортизола, хормона који се ослобађа у телу током стресних ситуација.
Пријатељ срца Ова зачинка биљка одржава здравље кардиоваскуларног система на неколико начина. На пример, помаже у снижавању нивоа холестерола у крви и смањењу крвног притиска, што заједно смањује ризик од срчаних обољења.
Може побољшати имунитет Босиљак је богат витамином Ц, који је важан за јачање имуног система. Поред тога, садржи и друге хранљиве материје које помажу у одбрани организма од инфекција.
За здраву кожу Босиљак садржи антиоксиданте који помажу у спречавању оштећења коже од слободних радикала. Поред тога, има антимикробна својства која спречавању инфекције коже.
Поред свих ових предности, ова ароматична биљка је нискокалорична и богатог укуса, што је чини одличним додатком готово сваком јелу. Можете је додати свему, од салата и тестенина до супа и варива. Освежавајући напитак од босиљка можете направити и додавањем неколико листова у воду.
Koliko okruženje utiče na razvoj samopouzdanja kod dece: Da li osluškujete svoje dete?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Седам фантасничних разлога због којих би требало да једете босиљак чешће: Обилује многим корисним материјама и својствима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.