Пуните ли телефон током ноћи? Немојте то радити, може да буде опасно по вас

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 10:17

Пуните ли телефон током ноћи? Немојте то радити, може да буде опасно по вас

Ништа није тако фрустрирајуће од тога да након што напуните мобилни телефон, он се наизглед тренутно испразни. Заштита ваше батерије је најбољи начин да то избегнете. Фото: Pexels/Pixabay Произвођачи Хуавеја су против ноћног пуњења Према УСА Тодаy, произвођачи андроида Хуавеј противе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се ноћном пуњењу. “Не остављајте телефон прикључен на пуњач дуже време или преко ноћи”, рекли су. Уместо тога, они препоручују да батерију држите између 30 и 70 посто као најбољи начин за продужење века трајања батерије.
Ако вам је тешко да схватите како би то могло изгледати, многи телефони нуде опцију приказа преостале батерије као проценат у опцијама. Овај начин подражавају Аппле иПхоне уређаји који нуде оптимизовану опцију пуњења батерије која ће задржати напуњеност испод 80 посто.
Већина паметних телефона напаја се литијум-јонским батеријама и оне ће се с временом увек погоршати без обзира на то како пуните свој телефон. То је зато што функционишу померањем носилаца напајања између електрода, а тиме су оптеретили саставне делове што је с временом оштетило њихову ефикасност. Тај се стрес заправо повећава када покушавате да угурате тих задњих неколико процената.
Ако вам то звучи збуњујуће, Кевин Пердју из иФиxита дао је Њујорк Тајмсу згодну метафору сунђера која би могла да вам помогне да разумете: „Прилично је лако напунити сунђер од сувог до углавном попуно мокрог. Али покушај присиљавања скоро засићеног сунђера да упије последње капи течности захтева притисак и вероватно оставља више течности скупљене на површини. То је С.Е.И. (чврст електролитички интерфејс) накупљање на батерији. С.Е.И. накупљање смањује укупни капацитет батерије.” Ово се односи на Хуавејев савет да своју батерију држите између 30 и 70 посто, уместо да тежите пуних 100.
Можда се чини погрешним, али када је реч о дуговечности батерије, то је дугорочно исправан начин. Слично томе, избегавање да вам батерија ради све до нула посто такође ће смањити стрес на електродама. Осим што штети трајању батерије, пуњење уређаја преко ноћи такође може представљати здравствени и сигурносни проблем ако не водите рачуна о томе где их остављате да се пуне. То је зато што пуњење обично долази с одређеним степеном повећања температуре, а ако нешто пође по злу, запаљиве површине могу брзо постати опасне.
„Не би требало стављати телефоне испод јастука нити их пунити на постељини. Самозагрева се и топлота се шири. Радна површина или дрвени сточић су у реду јер батерија неће производити довољно топлоте“, рекао је за Гардијан Пол Шо, менаџер истраге пожара у ватрогасној служби Стафордшира,
Da li znate šta snižava stres?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пуните ли телефон током ноћи? Немојте то радити, може да буде опасно по вас се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.