Употребом вештачке интелигенције до повећаног стреса на радном месту

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 08:53

Употребом вештачке интелигенције до повећаног стреса на радном месту

Европски парламент је побољшао текст Закона о вештачкој интелигенцији, али је у истом том пропису отворио рупу која може озбиљно угрозити безбедност и основна права радника, упозорила је Европска конфедерација синдиката (ЕКС). Фото: Unsplash/campaign_creators Закон о вештачкој интелигенцији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који је предложила Европска комисија захтева од произвођача да рангирају сопствену технологију између ниског и високог ризика пре него што је ставе на тржиште и није укључио никаква правила о употреби вештачке интелигенције на радном месту, напомиње се у најновијем саопштењу ЕКС-а.
Надлежни су забринути да ће употреба вештачке интелигенције, која утиче на основна права људи, бити регулисана технократским поступком стандардизације којим доминирају приватни пословни интереси, уместо да се то учини законима који се праве у интересу свих грађана. Изабел Шуман, секретарка ЕКС-а је, подсећа да је вештачка интелигенција већ била узрок несрећа на послу.
„Истраживања показују да њена употреба на радним местима може довести до повећаног интензитета и стреса. Моћ вештачке интелигенције се може искористити у нашу корист ако се уведе на прави начин, у консултацији са радницима и њиховим синдикатима кроз колективно преговарање“ указала је Шуман. Како обезбедити принципе достојанственог рада у тзв. дигиталној економији, питамо Бранку Анђелковић, програмску директорку Центра за истраживање јавних политика.
„Дигитална трансформација са собом носи и бројне изазове у области радних права, који би могли имати негативне последице по раднике. Да би се то спречило, неопходно је обезбедити принцип достојанственог рада у дигиталној економији. Кључне мере које би требало увести укључују јачање права радника и заштиту њихових интереса, континуирано усавршавање и развој вештина, сигурност запослења, смањење неформалног рада и недозвољених облика радног ангажовања, као и спречавање дискриминације на радном месту“ набраја она и додаје да у пракси, као што истраживања центра већ годинама показују, ово значи да радници у дигиталној економији често бивају погрешно класификовани као предузетници, што им ускраћује могућност удруживања и преговарања, адекватну накнаду и остала права из радног односа.
Такође, нови облици рада који су флексибилни и мобилни доводе до нејасних односа између послодаваца и радника, што може довести до неадекватне заштите радника.
Udovci ne mogu da primaju i svoju i penziju od preminulog

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Употребом вештачке интелигенције до повећаног стреса на радном месту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.