Удовци не могу да примају и своју и пензију од преминулог

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 08:47

Удовци не могу да примају и своју и пензију од преминулог

Према српским законима онај ко оствари право на две или више пензија самостално бира коју од њих ће да користи. Фото: Unsplash/ugmonk Када су почетком године надлежни у Хрватској одлучили да удовице и удовци поред своје могу да примају и део – 20,8 одсто пензије преминулог супружника, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Србија се појавила иницијатива, како се незванично сазнаје Удружења пензионера „Независност” да би исто то могло да се предложи и код нас кроз измену постојећег пензијског закона.
Колико је то изводљиво у Србији будући да је број пензионера неупоредиво већи него у Хрватској и зашто би неко примао две пензије, а неко не, само су нека од питања која се постављају када се овакав предлог чује.
Одредбе нашег закона прописују да после смрти брачног друга може да се наследи пензија, али највише 70 одсто од оне коју је добијао преминули. Из Министарства рада кажу да према закону особа која оствари право на две или више пензија у оквиру нашег система самостално бира коју од њих ће да користи. Такође треба имати у виду да су права из пензијског и инвалидског осигурања лична права и не могу се преносити на друге особе.
Дакле, поред тога што не постоји законски основ да неко прима две пензије, важно је напоменути да је овај вид социјалног осигурања организован на индивидуалном принципу – појединци су осигураници, нема сабирања доприноса и стажа осигурања брачних другова и слично, тако да се и права остварују на личном нивоу.
У министарству се прати и анализира стање у овој области, и у овом тренутку нису планиране измене у погледу остваривања права на породичну пензију.
Inflacija povećala cenu stanova za bezbednjake

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Удовци не могу да примају и своју и пензију од преминулог се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.