Инфлација повећала цену станова за безбедњаке

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 08:35

Инфлација повећала цену станова за безбедњаке

Припадници  снага безбедности више неће моћи да купе станове по 500 евра по квадрату што је раније било могуће. Разлог је, судећи према образложењу измена Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за њих који је стигао у скупштину, инфлација, то јест >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << поскупљење трошкова градње. Фото: Unsplash/soppeldunk Убудуће купопродајну цену стана на свакој појединачној локацији одређиваће владина комисија на основу услова које такође влада прописује. Цене ових станова ће и даље бити ниже од тржишних.
Станови су поскупели и у случају већ склопљених уговора, јер су, како је наведено у новембру 2021. године, потписани анекси уговора којима је дефинисано повећање укупно уговорене цене радова за девет одсто за реализацију од 1. јануара 2021. до уговореног рока за извођење.
Главне измене закона односе се на могућност измене типа уговора за извођење радова, чиме су смањени ризици извођача приликом калкулисања укупно понуђене цене. Измене се односе и на повећање цене грађења објеката по метру квадратном бруто грађевинске површине чиме је редефинисана цена грађења овог типа објеката на бази тржишних кретања у тренутку доношења измене закона.
Реализација пројекта изградње станова за припаднике служба безбедности започета је у мају 2018. Сви уговори за извођење радова били су типа „кључ у руке” у складу са одредбама закона, и отпочели са спровођењем фебруара 2019. године.
Период, од јануара 2021. до марта 2023. обележен је великим инфлаторним притиском, динамичним номиналним растом зарада, повећаним трошковима финансирања, отежаним условима набавке потребних материјала и опреме, немогућност сагледавања ризика посла извођача радова и повећаним ризицима целокупног пословања.
Velika Britanija dobila prvu autobusku liniju sa sistemom veštačke inteligencije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Инфлација повећала цену станова за безбедњаке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.