Долар ојачао!

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 15:03

Долар ојачао!

На светским тржиштима је вредност долара према корпи валута прошле недеље забележила највећи раст од фебруара док је курс евра према америчкој валути пао 1,5%. Фото: Pixabay/geralt Доларов индекс, који показује кретање вредности америчке према осталих шест најважнијих светских валута, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ојачао је прошле недеље 1,4 посто, на 102,69 бодова.
Притом је долар према европској валути ојачао 1,5 посто, па је цена евра склизнула на 1,0850 долара.
Курс долара према јапанској валути порастао је, пак, 0,6 посто, на 135,70 јена.
Највећи недељни раст долара од фебруара захваљује се његовом статусу сигурне валуте у несигурна времена, преноси сеебиз.
Фед би могао још једном да повећа каматне стопе
На Wалл Стреету и другим највећим светским берзама влада несигурност јер се кинеска привреда не опоравља тако брзо као што се очекивало, након укидања ковид мера.
Уз то, влада неизвесност у вези преговора између демократа и републиканаца у САД-у о повећању горњег нивоа државног задуживања. Ако се до 1. јуна у Конгресу не постигне договор, савезне власти неће моћи да финансирају рад дела државних институција.
У фокусу улагача били су прошле недеље подаци о инфлацији у САД-у. У априлу су потрошачке цене на месечном нивоу порасле за 0,4 посто, брже него месец дана пре, док је на годишњем нивоу инфлација склизнула с 5 на 4,9 посто.
Међутим, иако показују да инфлацијски притисци попуштају, ти подаци нису тако уверљиви, па је могуће да ће америчка централна банка још једном да повећа каматне стопе. Додуше, на тржишту новца процењује се да Фед више неће повећавати камате, него ће крајем године почети чак и да их смањује.
То ће зависити од кретања инфлације идућих месеци, а лидери Феда поручују да би инфлација још неко време могла да се задржи на повишеним нивоима.
Тако је гувернерка Феда Мишел Бовман рекла да ће централна банка можда још једном повећати камате ако инфлација остане повишена.
Све то је подржало јачање америчке валуте.
С друге стране, слабост осталих најважнијих светских валута последица је очекивања да ће централне банке у западном делу света, укључујући европску, ускоро застати с повећањем камата, док се не види даљи развој ситуације с инфлацијом.
„Доларов успон прошле недеље је вишедимензионалан. Како слови за сигурно уточиште, улагачи у америчку валуту склањају капитал због слабости кинеске економије и несигурности на Wалл Стреету“, каже Џо Манимбо, аналитичар у компанији Цонвера.
Korak do sloma: Americi preostalo još samo 88 milijardi dolara – šta sad?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Долар ојачао! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.