Турска: Отворена биралишта за председничке и парламентарне изборе

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 07:54

Турска: Отворена биралишта за председничке и парламентарне изборе

Грађани Турске почели су да гласају на данашњим председничким и парламентарним изборима који се сматрају једним од најзначајних у 100-годишњој историји модерне Турске. Фото: Танјуг/AP Photo Право гласа има више од 64,1 милиона грађана који ће искористи бирачко право у Турској и иностранству.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Грађани ће новог председника бирати између актуелног шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана, главног опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, коме предизборне анкете дају благу предност и Синана Огана, пренела је Анадолија.
Мухарем Инџе, још један председнички кандидат, повукао се из трке у четвртак.
На данашњим изборима грађани ће одлучивати не само ко ће убудуће водити Турску, чланицу НАТО са око 85 милиона становника, већ и како ће водити државу чија економија клизи ка дубокој кризи због пораста трошкова живота, али и због непредвидивог обрта спољнополитичког курса земље, оцењује Ројтерс. Агенција наводи да истраживања јавног мњења показују да се Ердоган суочава са највећим изазовом током своје каријере и да Киличдароглу води у предизборним анкетама.
Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја.
На парламентарним изборима за гласове бирача бориће се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.
Избори се одржавају три месеца након катастрофалног земљотреса на југоистоку Турске у којем је погинуло више од 50.000 људи, а многи грађани у провинцијама погођеним земљотресом изразили су огорчење због спорог иницијалног одговора владе у Анкари.
SAD: Porast broja radno sposobnih koji koriste nedozvoljene supstance

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турска: Отворена биралишта за председничке и парламентарне изборе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.