САД: Пораст броја радно способних који користе недозвољене супстанце

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 07:48

САД: Пораст броја радно способних који користе недозвољене супстанце

Број радно способних Американаца, старих између 25 и 54 година, са поремећајима употребе недозвољених супстанци, порастао је за 23 одсто у односу на период од пре пандемије корона вируса и сада износи 27 милиона, наводи се у студији огранка америчких Федералних резерви у Атланти >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << из маја 2022. године. Фото: Pixabay/lechenie-narkomanii Како преноси Блумберг, резултати поменутог истраживања указују на то да сваки шести запослени користи недозвољене супстанце.
Компанија која пруже услуге за опоравак од зависности од дроге Сиера Тусон је у истраживању од новембра 2021. навела да је око 20 одсто америчких радника признало да користи лаке дроге док раде на даљину, као и да су били под њиховим утицајем током видео-састанака везаних за посао, наводи Блумберг.
Агенција додаје да су програми лечења клиника за болести зависности преоптерећени услед пандемије, пре свега због повећаног броја даљинских или хибридних радних аранжмана који нуде истовремено три ствари – сталне плате, близину дроге и алкохола ван видокруга колега и подстицај за одржавање свакодневне функционалности.
Као резултат тога, до тада неоткривене навике повезане са дрогама су “цветале“ и тек сада излазе на видело, јер све више компанија захтева од радника да се врате у канцеларије и престану са радом од куће. “Запослени мисле да је то привремена фаза, да ће све бити у реду чим се врате на посао. Онда нас позову и кажу: “Јесам ли ја зависник? Не може бити, то ми никад није био проблем“, наводи директор Центра за терапију у Њу Џерсију Индра Цидамби.
Она наводи да често виђа пацијенте како покушавају сами да се излече како би успели да раде.
“Током пандемије морали су да раде без обзира да ли се осећају добро или не, па су узимали све таблете и супстанце до којих су могли да дођу, како би себи помогли у основним оптерећењима, а то је била катастрофа“, рекла је она.
Додаје да мали број њених пацијената себе доживљава као зависнике.
“Постоји огромно порицање. Због година у компанији и добре репутације њихове зависности су биле потпуно непримећене све док им послодавци нису рекли да морају да се врате у канцеларије. То су груби позиви на буђење“, каже Цидамби.
Она наводи да је тренутно приметна повећана злоупотреба бензодиазепина на радном месту, која прелази у коришћење других супстанци. “Сада узимају по пар Ксанакса. Онда не могу да спавају ноћу, па тада узимају јестиву марихуану, да спавају. А онда је тешко пробудити се за посао, па неки узимају кокаин само да би се, како кажу, подигли“, каже она.
Стручњаци за болести зависности примећују да милиони запослених зависника имају отпор према скидању са дроге.
Nova direktorka Tvitera: Inspirisana sam Maskovom vizijom

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Пораст броја радно способних који користе недозвољене супстанце се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.