Португалски парламент легализовао еутаназију

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Maj.2023, 12:46

Португалски парламент легализовао еутаназију

Португаски парламент легализовао је еутаназију за особе које болују од неизлечиве болести и трпе неподношљиве болове, пренео је лондонски „Тајмс“. Фото: Танјуг/AP/Armando Franca
Дебата о еутаназији поделила је претежно католичку земљу, а наишла је на оштро противљење председника >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ребела де Соузе.

Према новом закону, свако старији од 18 година моћи ће да добије помоћ приликом умирања уколико трпи „дуготрајне“ и „неподошљиве“ болове, уз услов да су психички способни да донесу такву одлуку.
Само португалски држављани и особе које имају пријављен боравак покривени су новим законом, док странци неће моћи да долазе у Португал и траже еутаназију.
Парламент је одобрио еутаназију четири пута у претходна три пута, али је председник, који је конзервативац и посвећени католик, стављао вето.
Закон је усвојен са 129 гласова за и 81 против, један је био уздржан.
За разлику од претходних гласања, чланови парламента су овог пута одлучили да игноришу политички вето председника, оценивши да се о еутаназији дуго дебатовало и да је закон модификован.
„Дошло је време да се поштује глас већине у парламенту“, рекла је посланица Изабел Мореира.
Председник сада има недељу дана да потпише нови закон, који би могао да ступи на снагу до јесени.
Еутаназија је дозвољена у неколико земаља, укључујући Шпанију и државе Бенелукса.
Сијарто: ЕУ задржава средства Мађарској из политичких разлога

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Португалски парламент легализовао еутаназију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.