Референтна камата остаје шест одсто

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Maj.2023, 07:00

Референтна камата остаје шест одсто

Притисци на раст инфлације смањени, наводе из Народне банкеНародна банка Србије одлучила је да задржи референтну камату на нивоу од шест одсто, саопштено је јуче. Фото: WikimediaCommons/Djordje Stakić Непромењене су остале и каматне стопе на депозитне и кредитне олакшице 4,75, односно 7,25 одсто.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Овим централна банка сигнализира да је инфлација донекле обуздана па да не мора да реагује. Јер, референтна камата је за сваку централну банку главни инструмент за борбу против инфлације. Када поскупљује новац пада тражња за добрима самим тим и цене.
Податак о званичној инфлацији за април биће познат данас, и нема сумње да је централна банка већ упозната колико износи. Подсећања ради, инфлација у марту мерено за годину дана била је 16,2 одсто.
Задужени у динарима могу да одахну, јер је, бар за сада, заустављен даљи раст камата на постојеће и нове кредите. Иначе, за годину дана, камате на новоодобрене динарске кредите становништву порасле су, у просеку са 8,5 на 13,5 одсто.
„Одлука Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу донета је у условима постепеног слабљења трошковних притисака из међународног окружења. Као и решавања проблема у глобалним ланцима снабдевања.
Цене на светским тржиштима енергената такође су смањене, пре свега цене струје и природног гаса. То ће ослабити трошковне притиске на глобалном нивоу. Што би требало да допринесе и успоравању домаће инфлације у наредном периоду. Такође, у условима успоравања глобалне економске активности, пре свега прерађивачке индустрије у зони евра. Која је наш најважнији трговински партнер, потребно је осигурати и континуитет нашег привредног раста”, наводи се у саопштењу.
Ističe rok za podnošenje prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Референтна камата остаје шест одсто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.