Како знате да ли је смрзнутој храни дошао крај?

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Maj.2023, 17:02

Како знате да ли је смрзнутој храни дошао крај?

Тешко је замислити савремени живот без приступа расхладним уређајима. Не само да чине куповину намирница много лакшом за планирање, већ и могућност замрзавања хране и остатака нам омогућава да искористимо велике попусте и смањимо бацање хране. Фото: Pixabay/No-longer-here Осим тога, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << замрзивач значи да буквално можете уживати у својој омиљеној храни кад год пожелите. Али колико год да је замрзнута храна дивна, она има своја ограничења и рок трајања.
Одређену храну можете замрзнути, али резултати неће бити сјајни. Ако се правилно складишти, већина намирница ће бити савршено укусна месец дана до годину дана – али након тога треба да будете опрезни осим ако не жудите за укусом покварене хране.
Ево знакова да је прекасно да вратите остатке замрзнуте хране: Ваши први показатељи да ће храна коју сте управо извадили из замрзивача окованог ледом бити разочаравајућа јесу њен изглед и боја. Пратите своје црево овде: ако изгледа нормално након одмрзавања, безбедно је за јело, али ако не изгледа онако како се сећате или очекујете, вероватно неће бити доброг укуса.
Ево на шта треба пазити:
Месо: Црвено месо попут бифтека полако губи ту богату црвену боју и постаје сиво или браон.
Поврће: Поврће које је било предуго у замрзивачу биће бледо, његове живописне зелене и црвене боје ће избледети, остављајући готово млечни изглед.
Пилетина: Пилеће месо обично не мења боју ако је предуго замрзнуто, али у неким случајевима може постати бело. Конзистентнији знак да нећете уживати у одмрзнутој пилетини су кости, које могу постати тамне услед прекомерног замрзавања.
Воће: Многе врсте воћа ће потамнити или постати смеђе након што су предуго у замрзивачу. Такође може изгледати смежурано и наборано због дехидрације узроковане смрзавањем.
Риба: Ако су ивице ваше рибе постале беле или сиве, то је предуго. Коначно, ако је ваша смрзнута храна обложена слојем ледених кристала, највероватније је да је замрзивач постављен на прениску температуру, што значи да је вода у њему извучена на површину.
Тест мириса Чак и ако ваша смрзнута храна изгледа добро или сте вољни да игноришете њен изглед, следећи тест мириса. Ово би требало да буде прилично инстинктивно: ако лоше мирише, вероватно желите да једете ту храну. Али замрзнута храна која је и даље безбедна за јело обично не мирише покварено – само чудно.
Храна често има „пластични“ мирис, или храна једноставно мирише устајало када је одмрзнете. Ако ваш замрзивач има мирис узрокован претходним проблемима као што је привремени нестанак струје, ваша смрзнута храна може да апсорбује тај мирис током времена, што га чини непријатним чак и ако је у реду за јело. А ако ваша замрзнута храна мирише на другу храну у замрзивачу, нешто није у реду са процесом хлађења фрижидера.
Проблем са текстуром? На крају, чак и ако ваша смрзнута храна изгледа и мирише добро, њена текстура даје коначну индикацију да ли ће бити пријатна за јело.
Поврће: Поврће које нађете умотано у лед у задњем делу замрзивача може имати љигав премаз чак и ако изгледа добро.
Месо: Месо које има текстуру коже неће имати одличан укус.
Млечни производи: Замрзавање млечних производа скоро никада не функционише, али ако сте покушали да их замрзнете, велике су шансе да ће имати суву, зрнасту текстуру уместо кремастог квалитета који очекујете. За ствари као што је сладолед који је намењен за замрзавање, сигуран знак да ће имати чудан укус је слој ледених кристала на врху.
Риба: Риба може имати љигаву текстуру што значи да нећете уживати у њој (ово такође може указивати на раст бактерија током процеса одмрзавања, па немојте ризиковати). Риба која је предуго замрзнута такође може бити лагана, јер је из ње извучено превише воде, што резултира жилавом, сувом рибом.
Воће: Воће које је било предуго замрзнуто може постати кашасто након одмрзавања и претворити се у непривлачан неред.
Хлеб: Ако се ваш одмрзнути хлеб врло лако распадне, предуго је био у замрзивачу и вероватно неће имати добар укус, чак и ако се не распадне.
Imate problema sa varenjem? Ovih sedam saveta će vam biti od koristi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како знате да ли је смрзнутој храни дошао крај? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.