Министарство културе: Комисија подржала пројекат о Тарабићима

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Maj.2023, 16:03

Министарство културе: Комисија подржала пројекат о Тарабићима

Министарство културе саопштило је данас да пројекат „Истраживање и презентација наслеђа и заоставштине пророка Милоша и Митра Тарабића“ подржан јер доприноси очувању и промоцији етнолошког и антрополошког наслеђа ужичког краја. Фото: Wikipedia/Ванилица У саопштењу „поводом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << писања појединих медија“ о поменутом пројекту, наведено је да га је Комисија министарства подржала на конкурсу у области музејског наслеђа поменути пројекат и зато што ће бити основ за формирање будуће сталне музејске поставке. „Пророчанства, усмена и писана саставни су део културне баштине сваке земље јер осликавају социо-хуманистичку слику народа и времена у коме су настали због чега имају посебну друштвену и културну вредност“, каже се у саопштнеју.
Из министарства подсећају да је циљ пројекта „истраживање, документовање и презентација грађе у Архиву и Музеју града Ужица, бележење предања, породичне колекције и прикупљање оригиналних предмета у личним које се налазе у заоставштинама локалног становништва и имају одговарајуће културно историјске вредности“.
Како је наведено, на основу увида у структуру, циљеве и начин реализације пројекта, „конкурсна комисија министарства оценила је да су чланови пројектног тима искусни стручњаци из области етнологије и архитектуре иза којих стоји више великих, успешно реализованих пројеката“.
Министарство је саопштило да је етнолог и музејски саветник Боса Росић, „једна од најбољих познаваоца етнолошког наслеђа ужичког краја, активни учесник у оснивању првог музеја на отвореном Старо село Сирогојно и добитница Вукове награде“. Росић несумњиво гарантује да ће и пројекат „Истраживање и презентација наслеђа и заоставштине пророка Милоша и Митра Тарабића“ бити изведен у складу са највишим стручним и професионалним стандардима, наводи се у саопштењу.
Из министарства подсећају да је подршку пројекту препоруком дао Народни музеј у Ужицу, а цео пројекат реконструкције породичне куће Тарабића подржао је Град Ужице.
Пројекат представља пример заједничке сарадње у области заштите културног наслеђа Задужбине, установа културе и локалне самоуправе, истиче министарство.
У саопштењу се додаје да је пројекат прави пример да се „Тарабићима, јединственом српском пророчком предању, приступа на начин да се истраживањем и повезивањем установа заштите и фондације негује и преноси сећања и тиме чува идентитет читаве заједнице овог краја“.
„Када би се злонамерни аутори текстова који круже друштвеним мрежама мање бавили политичким спиновањем и били боље упућени у културу и наслеђе, знали би да је град Салон де Прованс кућу у којој је Нострадамус живео претворио у његов музеј“, каже се у саопштењу.
Министарство је нагласило да „истраживање, очување и презентација пророчке традиције представљају драгоцени део животне и културне традиције једног места и народа“.
U Amsterdamu se otvara izložba slika iz finalne faze Van Gogovog stvaralaštva

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министарство културе: Комисија подржала пројекат о Тарабићима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.