РЦ Вршац: Интензивна појава симптома монилиоза коштичавих воћних врста

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Maj.2023, 09:11

РЦ Вршац: Интензивна појава симптома монилиоза коштичавих воћних врста

Једно од најзначајнијих обољења коштичавих воћних врста је проузроковач монилиозе (Monilia laxa). То је паразит цветова, грана и гранчица коштичавих воћних врста, али и проузроковач мрке трулежи плодова воћа где осим коштичавог воћа може изазвати инфекцију и плодова јабучастих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << врста (јабука, крушка, дуња). Фото: Wikimediacommons/Phaceliasdream Паразит продире у биљку преко жига тучка, а за инфекцију су осим отвореног цвета неопходне и падавине или висока релативна влажност ваздуха (85%). Опсег температура на којима се инфекција може остварити је широк и износи од 5ºЦ до 25ºЦ. Заражени цветови се прилепе уз младар у који патоген продире и бива прстенасто обухваћен, те се суши и изумире. Трулеж плодова се јавља у време сазревања плодова на месту неке повреде (од инсеката и сл), претварају се у „мумије“ и представљају извор инокулума.
Заштита се може спровести само превентивним третманима, јер после остварене инфекције, није могуће спречити даљи развој болести. После цветања у засадима коштичавих врста овог пролећа у нашем региону се региструје интензивна појава инфицираних младара. Симптоми се региструју и поред примењених мера заштите, док је код стабала која нису третирана фунгицидима (на окућницама) најчешће дошло до масовне појаве одумирања гранчица. Временске прилике су утицале на интензивну појаву симптома монилиозе на коштичавим воћним врстама: у току фенофазе цветања ниже температуре су утицале на продужени период цветања и у том периоду су забележене падавине. У фенофази већ формираних плодова (ББЦХ 72), још увек су се у засадима вишања и шљива могли уочити појединачни отворени цветови, који су представљали места нових инфекција.
Препорука произвођачима је да спроведу уклањање инфицираних гранчица као и мумифицираних плодова јер су они извор инокулума. Основна мера борбе је свакако примена фунгицида током цветања.
RC Senta: Zdravstveno stanje ozime pšenice

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Вршац: Интензивна појава симптома монилиоза коштичавих воћних врста се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.