Мали: Србија не планира да буде база за мимоилажење санкција Европске уније

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 20:49

Мали: Србија не планира да буде база за мимоилажење санкција Европске уније

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са изаслаником ЕУ за примену санкција Дејвидом О’Саливеном. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Саговорници су на састанку у конструктивној атмосфери разменили мишлјења о актуелној економској и геополитичкој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ситуацији у Европи, а том приликом министар Мали је истакао да Србија не планира да буде база за мимоилажење санкција Европске уније.
„Постараћемо се за то да се Србија не користи за заобилажење санкција ЕУ. Залажемо се за мир и стабилност и наша је желја такође да што пре дође до окончања конфликта у Украјини јер, као и многе друге европске земалје, и ми трпимо велике негативне последице због њега“, рекао је Мали.
Он је додао да је Србија свесна своје позиције, да је то наш избор, али да, са друге стране, „желимо да будемо део европске породице и да је наша обавеза да поштујемо европска правила и стандарде“, саопштило је Министарство финансија.
„Природно тежимо ка уласку у ЕУ, имамо са њом потписан и ратификован Споразум о стабилизацији и придруживању. ЕУ је наш клјучни трговински партнер са 60 одсто укупне трговинске размене и у обавези смо да се усаглашавамо са њеним стандардима и правилима, што и радимо. Управа царина већ има одличну сарадњу са ЕУ и они готово на дневном нивоу размењују информације“, рекао је Мали.
Европска комисија је у децембру 2022. године поставила Дејвида О’Саливена на нову позицију Међународног специјалног изасланика за примену санкција ЕУ, како би осигурала континуиране разговоре на високом нивоу са трећим државама, и како би се сузбили могући покушаји заобилажења рестриктивних мера према Русији.
Dačić sa specijalnim međunarodnim izaslanikom za implementaciju sankcija EU

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Мали: Србија не планира да буде база за мимоилажење санкција Европске уније се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.