Лајчак на крају посете Косову и Метохији:  Сада треба да седнемо и да се договоримо

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 18:29

Лајчак на крају посете Косову и Метохији: Сада треба да седнемо и да се договоримо

 Високи представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак завршио је посету Косову и Метохији састанком са представницима опозиције. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „Где постоји воља, тамо постоји и пут“, поручио је Лајчак на крају посете.
Лајчак >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се на крају посете, после састанка са Српском листом, састао са представницима опозиционих странака на северу КиМ, Александром Арсенијевићем из Грађанске иницијативе „Српски опстанак“ и Александром Јаблановићем из Партије косовски Срба.
„За мене је било јако битно да проведем време овде и да разговарам са људима на северу, да добијем аутентичан утисак о томе какво је стање, који су проблеми, шта можемо да очекујемо. Као што сам рекао, или имамо нормализицију или конфронтацију, не можемо да имамо и једно и друго истовремено“, рекао је Лајчак додајући да је за њега одговор јасан.
Он је навео да је потребно 100 одсто се фокусирати на нормализацију и да не дозволе да дође до конфронтације. „Зато су ти сусрети које сам имао били јако корисни за мене, јако битни. Иако наравно добијам свакодневно информације од мојих људи, ипак је другачије када човек може да постави питања, да чује одговоре, да види реакције“, истакао је Лајчак.
Високи представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине демантовао је наводе да је у Приштину донео европски план за ЗСО као и да се састао са новоизабраним градоначелницима на северу КиМ.
Коментарисао је и изборе одржане 23. априла.
„Што се тиче процеса, ви знате какав је став ЕУ. Ми смо рекли да је процес легалан, али не даје одговоре на питања и сигурно не представља политичко и дугорочне решење за ситуацију, а то мора да се постигне само кроз политики споразум“, истакао је Лајчак.
Посета је, каже, испунила његова очекивања и долази са новим информацијама у Београд, а затим и Брисел. „Било би наивно очекивати да имамо заједнички став од самог почетка. Сада треба да седнемо да започенмо посао и да се договоримо, да приближимо ставове једне и друге стране, и наравно, заједничка платформа треба да буду и претходни споразуми и европски модел, тако да, где постоји воља тамо постоји и пут“, закључио је Лајчак.
Simić: Ukazali smo Lajčaku na represiju koju Kurti sprovodi

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Лајчак на крају посете Косову и Метохији: Сада треба да седнемо и да се договоримо се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.