Омиљено јело многих повећава ризик од болести срца

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 16:00

Омиљено јело многих повећава ризик од болести срца

Свакодневно једење хамбургера може повећати ризик од срчаног и можданог удара. Фото: Pixabay/StockSnap Хамбургери  су богати засићеним мастима и високим нивоом соли, као и триметиламин Н-оксидом (ТМАО).
Наше цревне бактерије претварају карнитин из меса у триметиламин. Наша јетра >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << га оксидира у ТМАО, што може допринети срчаном удару, можданом удару и смрти.
Студија спроведена на Универзитету у Оксфорду, у којој је учествовало више од 1,4 милиона људи, открила је да унос прерађеног меса већег од 50 грама дневно повећава ризик од коронарне болести срца за 18 одсто.
Прерађено месо садржи пуно соли, што подиже крвни притисак, а висок крвни притисак није добар. Један од фактора ризика за коронарну болест је и висок крвни притисак, који је резултат конзумирања прерађеног меса које садржи висок удео соли, што доводи до високог крвног притиска.
Коронарна болест срца повећава ризик од можданог удара.
Огромна већина доступних доказа подржава повезаност између конзумирања воћа и поврћа и смањеног ризика од можданог удара.
Kako da najbolje iskoristite maslinovo ulje?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Омиљено јело многих повећава ризик од болести срца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.