Зеленски: За контраофанзиву треба времена,Вагнер о контранападу Кијева у Бахмуту

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 13:22

Зеленски: За контраофанзиву треба времена,Вагнер о контранападу Кијева у Бахмуту

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас је војсци његове земље потребно више времена да припреми очекивану контраофанзиву која има за циљ потискивање руских окупационих снага. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy walks ahead of a press conference in a city subway under a central square in Kyiv, Ukraine, Saturday, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << April 23, 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky) Зеленски је у интервјуу који је данас емитовао Би-Би-Си истакао да би било „неприхватљиво” да се напад започне сада јер би било изгубљено превише живота.
„Са (оним што имамо) можемо да успешно напредујемо. Али изгубили бисмо много људи. Мислим да је то неприхватљиво. Дакле, треба да сачекамо. Треба нам још мало времена“, рекао је Зеленски.
ОСНИВАЧ ПАРАВОЈНЕ руске групе Вагнер Јевгениј Пригожин рекао је данас да су украјинске јединице почеле контранапад и да се приближавају Бахмуту са бока. У коментару који је његова прес служба објавила на Телеграму као одговор на захтев руских медија о очекиваној контраофанзиви Украјине, Пригожин је рекао да су украјинске операције „нажалост, делимично успешне“, преноси Ројтерс.
БРИТАНИЈА ЈЕ испоручила Украјини више крстарећих ракета дугог домета „ ‘Storm Shadow “, известио је данас Си-Ен-Ен, позивајући се на више високих западних званичника. Министарство одбране је одбило да коментарише ове наводе,преноси Ројтерс.
Прошле недеље, група европских земаља предвођена Британијом затражила је од компанија да изразе интересовање за снабдевање Украјине пројектилима домета до 300 км , али је Британија у уторак рекла да није донета коначна одлука о испоруци оружја.
ДРЖАВНИ ТУЖИЛАЦ Мерик Гарланд одобрио је први трансфер одузетих руских средстава која ће бити искоришћена за помоћ Украјини. „Иако је ово први трансфер одузетих руских средстава за обнову Украјини, неће бити и последњи“, поручио је Гарланд, преноси Ројтерс.
Министарство правде САД је прошле године оптужило руског олигарха Константина Малофејева због кршења санкција уведених Русији након њене инвазије на Украјину, пише Ројтерс.
КИНЕСКИ МИНИСТАР спољних послова Ћин Ганг истакао је да би одуговлачење рата у Украјини могло да доведе до негативних последица. „Одуговлачење рата само ће довести до нових потешкоћа. Неопходно је да до прекида ватре дође што пре“, поручио је Ћинг на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом, преноси ТАСС.
Он је истакао да сукоб у Украјини треба да се реши политичким методама које ће помоћи да се пронађе „пут ка дугорочној безбедности у Европи“.
НЕМАЧКИ ПРЕДСЕДНИК Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је за „Радио рбб“ да су актуелни догађаји у Украјини довели до дугорочног уништења европског безбедносног поретка. „Нажалост, европски безбедносни поредак више не постоји. Једини разлог за то је оно што се сада дешава у Украјини. И не желе сви да чују моју прогнозу за блиску будућност“, истакао је он, преноси агенција ТАСС.
Према речима немачког председника, чак ни прекид сукоба у Украјини неће значити повратак на стару безбедносну филозофију.
РУСИЈА ПЛАНИРА да пресели око 2.700 украјинског особља из највеће нуклеарне електране у Европи, тврди украјинска компанија за атомску енергију, упозоравајући на потенцијални „катастрофални недостатак квалификованог особља“ у том постројењу у Запорожју, у јужној Украјини, које је окупирала Русија. Радници који су потписали уговоре о раду са руском нуклеарном агенцијом Росатом након што је Москва заузела електрану у Запорожју на почетку рата, биће одведени у Русију заједно са својим породицама, саопштио је Енергоатом у среду, преноси Гардијан.
Повлачење особља би „погоршало ионако изузетно хитно питање“ недостатка особља, рекао је Енергоатом.
РУСКИ ИСТРАЖНИ комитет утврдио је чињенице о регрутовању и учешћу у борбама на украјинској страни плаћеника из више од 70 земаља, изјавио је данас председник комитета Александар Бастрикин. „Утврђене су чињенице да су плаћеници, присталице нацистичког режима, из више од 70 земаља, углавном из Европе и Америке које воде најактивнију антируску политику, регрутовани и учествовали у борбама“, рекао је он на конференцији Уставног суда у оквиру Петербуршког међународног правног форума, преноси агенција ТАСС.
РУСКИ ПРЕДСЕДНИК Владимир Путин још није одговорио на предлоге генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша о договору о извозу жита преко црноморских лука, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. Ситуација у вези са тим договором за сада се није поправила, рекао је Песков, пренео је ТАСС.
Гутереш је у априлу замолио руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Путину уручи писмо у којем се предлаже начин усмерен на унапређење и проширење споразума који омогућава сигуран извоз украјинског жита преко црноморских лука.
ЈАПАН ЋЕ данас представити план за мобилизацију милијарде долара за помоћ земљама које окружују Украјину да прихвате избеглице из те ратом разорене земље, изјавио је министар финансија Шуничи Сузуки. Финансирање би било обезбеђено преко државне Јапанске банке за међународну сарадњу (ЈБИЦ), која обично нуди помоћ у виду позајмљивања, гаранција и улагања у капитал.
Фонд ће се такође користити за олакшавање инвестиција јапанских фирми у тим земљама, рекао је Сузуки новинарима по доласку у Ниигату, северно од Токија, где председава тродневним састанком финансијских лидера из Групе седам (Г7).
Rusi pobedili Njujork i Berlin (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зеленски: За контраофанзиву треба времена,Вагнер о контранападу Кијева у Бахмуту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.