ЕЦБ: Потрошачи у еврозони очекују раст инфлације

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 12:15

ЕЦБ: Потрошачи у еврозони очекују раст инфлације

Истраживање очекивања потрошача у земљама еврозоне у марту показало је да велики број анкетираних верује да ће инфлација порасти, објавила је данас Европска централна банка (ЕЦБ). Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst Потрошачи очекују да ће инфлација у наредних годину дана порасти за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 5,0 одсто, што представља пораст у односу на фебруар, када је ова бројка била на нивоу од 4,6 одсто.
Анктетирани верују да ће инфлација у наредне три године бити 2,9 одсто, а у фебруару су изразили мањи песимизам, рекавши да очекују инфлацију од 2,4 одсто. Несигурност поводом раста стопе инфлације у наредних годину дана је највећа од априла 2020. године, када је започела ова месечна анкета.
Испитаници очекују да ће њихови приходи у наредних 12 месеци порасти у просеку за 1,3 одсто, али да ће њихови расходи у истом периоду порасти за 4,1 одсто.
Анкетирани су већи песимисти у односу на фебруар и поводом перспектива економског раста и развоја незапослености у наредних годину дана. Ово месечно онлајн истраживање је рађено на узорку од око 14.000 одраслих грађана из шест земаља еврозоне- Белгије, Немачке, Шпаније, Француске, Италије и Холандије, наводи се на сајту ЕЦБ.
Gugl predstavio nove telefone, tablet i planove za razvoj „AI“ (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕЦБ: Потрошачи у еврозони очекују раст инфлације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.