Кремљ: Одлука Пољске да промени име Калињинграда „граничи се са лудилом“

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 11:31

Кремљ: Одлука Пољске да промени име Калињинграда „граничи се са лудилом“

Промена имена града Калињинград у Кролевиец, што је првобитно име града из средњег века, је лудост, саопштио је Кремљ након што је објављена одлука пољске Комисије за стандардизацију географских имена (КСНГ), преноси Еурактив. Фото: Танјуг/AP Photo „Ово више није ни русофобија; >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << То су процеси који се граниче са лудилом које се дешава у Пољској“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, а цитира ТАСС .
Према његовим речима, званични назив места је Калињинград, а све остало је инсинуација.
У саопштењу објављеном у уторак, КСНГ је препоручила коришћење имена Кролевиец, пољске верзије имена коју је новооснованом граду у 13. веку дао Тевтонски ред, коме је тада припадала територија. Објашњавајући разлоге за нову препоруку, КСНГ је рекао да је град историјски познат у Пољској под својим оригиналним именом, Кролевиец.
Назвати тако велики град близу Пољске по Михаилу Калињину, „злочинцу“ који је, између осталог, одговоран за убиство пољских официра у Катинској шуми, „вештачко је и није повезано ни са самим градом ни са регионом“, додаје се у саопштењу КСНГ. Године 1945. град је стављен под совјетску управу према Потсдамском споразуму, а 1946. је преименован у Калињинград по руском бољшевичком вођи Михаилу Калињину, једном од шест совјетских потписника наредбе о погубљењу преко 21.000 пољских ратних заробљеника 1940. године.
Актуелне политичке околности су такође наведене као разлог за препоруку о промени имена, јер је Комисија рекла да би руска инвазија на Украјину и информативни рат Москве требало да изазову поновну дискусију о именима које је наметнула Русија.
Замена имена града такође је изазвала оштре реакције бившег руског председника и премијера Дмитрија Медведева. Уколико се Пољској не допада назив Калињинград, називе пољских градова које је раније окупирала Немачка требало би заменити немачким, рекао је он, а наводи ТАСС.
Он је као пример предложио да се користи назив Данциг уместо Гдањск, Штетин уместо Шчећин, или Бреслау уместо Вроцлав, а Краљевина Пољска „као део Руске Федерације“, позивајући се на назив земље из времена када је Пољска била под окупацијом Руског царства, од 1815. до почетка 20. века.
Одлука да се Калињинград назове именом Кролевиец не мења ништа са практичне тачке гледишта, рекао је руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев за Соловјев ТВ канал ЛИВЕ. Према његовим речима било је сличних покушаја да се то име замени у прошлости, при чему су неки политичари користили име Кролевиец, чак и ако то није било званично име.
Према пољском Министарству за развој и технологију, замена имена је била иницијатива локалних самоуправа, уз подршку Министарства за развој и Министарства спољних послова, да се врате традиционалној, историјској номенклатури географских имена.
Промена је чисто симболична и не односи се на припадност земљи, наводи министарство у свом званичном саопштењу. Ипак, пољске мапе ће од сада имати име Кролевиец. Супротно изјавама и КСНГ-а и Министарства за развој, шеф Бироа за међународну политику пољског председника, негирао је било какву политичку мотивацију за промену.
Стотинама година, град се на пољском зове Кролевиец, а основан је средином 13. века на месту древног старопруског насеља Твангсте од стране Тевтонских витезова током северних крсташких ратова и добио је име Кенигсберг у част чешког краља Отокара ИИ, који је помогао Тевтонском реду да освоји Пруске територије племена.
До 1500-их, град је био једна од држава Тевтонског реда, кључно урбано средиште и престоница Великог мајстора Реда између 1457. и 1525. године. До Другог светског рата, остао је под пруском, а потом и немачком влашћу. Након што је Совјетски Савез заузео Кролевиец 9. априла 1945, Потсдамски споразум из 1945. ставио га је под совјетску управу.
Zelenski: Za Ukrajinsku kontraofanzivu potrebno više vremena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кремљ: Одлука Пољске да промени име Калињинграда „граничи се са лудилом“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.