РЦ Сента: Здравствено стање озиме пшенице

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Maj.2023, 09:16

РЦ Сента: Здравствено стање озиме пшенице

Усеви пшенице се налазе у фенофази од фазе заставичара до почетка класања (47- 59 ББЦХ). Фото: Градске инфо Обиласком усева пшенице на терену, последњих недељу дана се региструје ширење симпроми жуте лисне рђе пшенице (Puccinia striiformis) како вертикално, тако и хоризонтално. На неким парцелама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је захваћено до 80% биљака , а симптоми су присутни и на листу испод заставичара. Присуство овог патогена у најјачем интензитету је регистровано на осетљивим сортама и на неадекватно третираним парцелама у предходном периоду.
Симптоми које проузрокује овај патоген се најпре јављају на доњем, а касније и на вршном лишћу. На листовима се развијају жуте уредопустуле, које су линеарно распоређене између нерава листа у виду уздужних црта. Број уредопустула на једном листу може бити јако велики, а када дође до њиховог спајања формирају се пруге. Јако оболели усеви се могу уочити са даљине по жутој боји.
Прохладно и влажно време поспешује развој овог патогена. Гљива се најинтензивније развија на 10-15°Ц , посебно при ниским ноћним температурама (испод 10 °Ц).
Временске прилике ове године изузетно погодују развоју жуте лисне рђе, али и осталим патогенима који нападају стрна жита.
Ускоро нас очекује заштита усева пшенице у фазама цветања од проузроковача фузариозе класа. Овај третман са аспекта заштите биће веома важан не само за заштиту класа него и за даље очување листова носиоца приноса, с обзиром на изражено присуство симптома жуте лисне рђе у усевима.
РЦ Сента ће благовремено сигнализирати време третмана.
RC Sremska Mitrovica: Kruškina osa srčkarica

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Сента: Здравствено стање озиме пшенице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.