Саманта Пауер: Потребна је политичка храброст за трајна решења

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 18:28

Саманта Пауер: Потребна је политичка храброст за трајна решења

Директорка Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманта Пауер изјавила је данас даСрбија има подршку америчке владе на свом путу придруживања Европској унији, и додала да наставак тог пута зависи од јачања демократије, оснаживања цивилног друштва, независних медија >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и заступања људских права. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr „Из свих разговора које сам имала, већ је јасно колико су Срби посвећени да изграде просперитетну, мирну и инклузивну Србију“, поручила је она.
Како је објаснила, „раније данас сам имала прилику да имам опсежне састанке са председником Вучићем, његовим тимом и премијерком Брнабић“.
„Имали смо веома детаљне и конкретне разговоре о томе како наше две земље могу да продубе наш заједнички рад, појачају економски раст, промовишући демократију и настојећи да ојачају регионалну интеграцију и регионално партнерство“, рекла је Пауерс.
Она је истакла да је потребна политичка храброст за налажења трајних решења која су прихватљива за обе стране. „Подршка САД ће бити снажна у недељама које долазе у наредним разговорима између Србије и Косова“, поручила је Пауерс.
Она је објаснила да је пре више од 22 године почело партнерство између УСАИД-а и Србије, које је покренуло конкурентност Србије и олакшало покретање бизниса у Србији.
Рекла је да је УСАИД до сада обучио 100.000 младих предузетника и успоставио технолошке центре у нашој земљи.
„Србија има висок извоз технолошких решења. Невероватно је видети колико је Србија постала интегрисана у светску економију, и колико ће још напредовати у наредним деценијама. Ми желимо да млади људи остају у Србији, и да своју будућност граде у својој земљи“, рекла је Пауерс.
Како је објаснила, наставак пута Србије, како је рекла и премијерки, и председнику, зависи од јачања демократије, оснаживања цивилног друштва, независних медија и заступања људских права.
Она је објаснила да се током дана сусреће са инспиративном групом младих технолошких предузетника, и такође, истакла је да ће се током ове посете састати са младим лидерима из региона који раде на помирењу, као и онима из цивилног сектора.
„Председнику Вучићу сам рекла да је његова посвећеност дијалогу са Косовом и нормализацији односа веома важна“, објаснила је она.
Истакла је да је захвална недавним мерама које је Србија предузела како би подржала демократску будућност Украјине.
„Нама су јако важни ти кораци, као и хуманитарна помоћ коју је Србија послала. Србија је неколико пута гласала за подршку територијалном интегритету Украјине у Уједињеним нацијама. То показује не само саосећање, него и лидерство“, поручила је она.
Како је рекла, САД и ЕУ су посвећени изградњи „мостова“ са грађанима Србије и Владом Србије, „како бисмо подстакли економски развој и оснажали демократију у земљи“. Пауерс је додала да њена посета долази у тешком тренутку за грађане Србије, у ком се сви опорављају од тешког догађаја од прошле недеље.
„Чим сам стигла, посетила сам школу Владислав Рибникар“, рекла је она.
Директорка УСАИД-а је у посети Србији како би истакла континуирану и дугогодишњу посвећеност САД партнерству са Србијом.
Она је раније изјавила да је главна порука председника Џоа Бајдена да Сједињене Америчке Државе снажно подржавају процес нормализације односа Београда и Приштине, јер је цео регион од великог значаја за САД.
Предвиђено је да се током посете састане са званичницима Србије, представницима цивилног друштва, пословним и технолошким лидерима, новинарима, младим лидерима и борцима за права особа са инвалидитетом, наводе из организације.
Brnabić i Pauer o budućoj saradnji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Саманта Пауер: Потребна је политичка храброст за трајна решења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.