Билчик и Фон Крамон: ЕП подржава дијалог,договорено мора да се примени

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 16:21

Билчик и Фон Крамон: ЕП подржава дијалог,договорено мора да се примени

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да верује да је резолуција о Србији која је данас усвојена у Европском парламенту, дала фер преглед о Србији и истакао да су поздрављени потези попут повратка опозиције у Скупштину. Фото: Wikimedia Commons/Olivia Mars „Сви >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << смо свесни да су Србија и нова влада посвећени раду на чланству у ЕУ, што је стратешки избор Србије и очекујемо да остане при томе. Очекујемо наставак унутрашњих реформи пре свега у области правосуђа, Србија мора да ради на унапређењу демократских процеса и пре свега морамо да видимо напредак у слободи медија – напади на новинаре су неприхватљиви“, рекао је Билчик на конференцији за новинаре.
Он је истакао да ЕП подржава дијалог и донете споразуме у Бриселу и Охриду, као и недавно усвојену Декларацију о несталима и истакао да има још много тога да се уради.
„Поштујем рад мојих колега, али нисам срећан због амандмана којим се кривица за лош резултат избора на северу сваљује на Београд. Подржавам дијалог не желимо више тензија да видимо и очекујемо пуну имплементацију договореног, пре свега ЗСО“, рекао је Билчик. Како је рекао главна порука извештаја је да ЕУ жели Србију уз себе, због чега су односи са Русијом неприхватљиви, односно то што се Србија једина у региону није ускладила са ЕУ по том питању.
Он је поново изразио најискреније саучешће породицама страдалих у масакрима у Србију и истакао да је ЕП уз Србију у овом тренутку.
„Још једном дубоко саучешће страдалима у масакрима. ЕП је показала да је уз Србију и минутом ћутања и усвојен је усмени амандман. У жалости смо уз грађане Србије и позивамо пуну истрагу оба случаја и правди“, рекао је он.
Известилац ЕП за тзв. Косово Виола фон Крамон изјавила је да су грађани Косова напокон добили визну либерализацију и започели процес ка чланству у Европском савету, уз тврдњу да је у свим областима приметан напредак.
„Показана је посвећеност демократским вредностима, борби против корупције, али изазови и даље постоје. У извештају су истакнуте области на које се треба фокусирати попут борбе против корупције, слободе медија, поштовање права мањина.
Она је рекла да је у извештају истакнуто неспровођење одлуке Уставног суда за манастир Дечане, као и да, када се ради о дијалогу са Београдом, да ЕП подржава рад специјалног известиоца и да очекују пуну примену бриселског и охридског споразума.
Stav Španije o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromenjen

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Билчик и Фон Крамон: ЕП подржава дијалог,договорено мора да се примени се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.