Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 15:19

Пет биљака које могу да штите од електромагнетног зрачења (ФОТО)

Милица Иванишевић, дипломирани инжењер холтикултуре и професорка у Пољопривредној школи у Футогу, одлучила се да направи свој Инстаграм профил Horti.kulturno, који је привукао више од 18 хиљада љубитеља биљака, а њене објаве имају и преко пола милиона прегледа. Њен циљ је да пробуди >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свест код људи о потреби гајења биљака и њиховој важности. Фото: Милица Иванишевић/Приватна архива Милица свакодневно едукује своје пратиоце о различитим врстама биљака, анимира их триковима и саветима, а врло је активна и у интеракцији са њима. НС Уживо је посебно запала за око објава о биљкама које могу да штите од елетромагнетног зрачења.
Студије су показале да собне биљке могу да утичу на боље расположење, продуктивност, концентрацију и креативност, додају живот стерилним просторима.
Агенција НАСА урадила је студију чистог ваздуха и показала да кућне биљке и њихови повезани микроорганизми могу уклонити испарљива органска једињења из ваздуха у затвореном простору. Загађење се не налази само у спољашњем ваздуху градова, већ и у местима на којима радимо, посећујемо или зовемо дом. То је зато што се токсини у ваздуху и загађујући гасови могу емитовати из механичке опреме, грађевинских материјала, па чак и свакодневних предмета.
Сведоци смо да све више времена проводимо поред екрана мобилних телефона, елетронских уређаја, који имају тенденцију зрачења, али нам пет биљака може припомоћи у њиховом ублажавају.
Монстера Воштано лишће и ваздушно корење монстере помажу у апсорпцији влаге из ваздуха. Уз помоћ ове собне биљке можете пратити садржај влаге у вашем дому. Поред тога, са влагом под контролом, такође упија непријатан мирис, ако га има, делујући као природни освеживач просторија. Монстера помаже у уклањању токсичних супстанци присутних у ваздуху, стога је добра собна биљка.
Фото: Bloombox Club Аспарагус Аспарагус побољшава квалитет ваздуха у вашем дому и лако може помоћи алергичарима. Биљка може уклонити штетне честице из ваздуха кроз своју филтрацију, па чак и додавањем влажности вашем кућном окружењу. Што је ваш дом влажнији, то су мање шансе да дође до алергијске реакције.
Фото: Bloombox Club Пеперомиа Један јединствени аспект пеперомије је да њихово лишће прочишћава ваздух, према истраживању НАСА-е. Додатна Волвертонова студија о чистом ваздуху показује да пеперомиа смањује ниво формалдехида у затвореном простору за 47% и то је добро знати јер се значајан део унутрашњег ваздуха састоји од супстанце.
Фото: All About Gardening Лирасти фикус Студија је открила да ова биљка ефикасно уклања токсичне честице формалдехида из ваздуха. Са својим изузетно широким листовима који омогућавају велику брзину размене гасова, добра је биљка за уклањање уобичајених токсина из ваздуха у затвореном простору док надокнађује кисеоник у вашем дому.
Фото: The Spruce / Letícia Almeida Хлорофитум Ово је једна од најпопуларнијих биљака у кућама. Студије су показале да је ова биљка, још називана и паук биљка због својих специфичних листова који подсећају на ноге паука, прилично ефикасна у чишћењу ваздуха у затвореном простору апсорбујући хемикалије, укључујући формалдехид, ксилен, бензол и угљен моноксид у кућама или канцеларијама.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by horti.kulturno by Milica (@horti.kulturno)


Како да најбоље искористите маслиново уље?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет биљака које могу да штите од електромагнетног зрачења (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.