Знамо да је Гимназија „Јован Јовановић Змај“ прва основана, а која средња школа је друга најстарија у Новом Саду?

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 15:00

Знамо да је Гимназија „Јован Јовановић Змај“ прва основана, а која средња школа је друга најстарија у Новом Саду?

Већина Новосађана зна да је Гиманзија „Јован Јовановић Змај“ најстарија средња школа у Новом Саду, настала давне 1810. године као Српска велика православна гимназија. Фото: Градске инфо Међутим, већини људи није познато која је тачно, од других новосадских школа, следећа основана. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Многи би се дали изненадити. У питању је Средња школа „Светозар Милетић“. Средња школа „Светозар Милетић“ основана је у 19. веку, тачније 1882. године. Када је основана ова школа носила је назив „Новосадска занатска и средња трговинска школа“. Ова средња школа назив „Новосадска занатска и средња трговинска школа“ носила је пуних 87 година, све до 1969. године када је промењена у назив који стоји и дан данас. Назив „Светозар Милетић“ школа је добила према чувеном српском политичару, адвокату и градоначенику Града Новог Сада Светозару Милетићу који се истакао по својој борби за права и слободу српског народа у оквиру Аустријског царства.
Занимљиво је да је Дан школе управо датум када је рођен Светозар Милетић, 22. фебруар. 
Фото: Градске инфо Где се налази школа? Средња школа „Светозар Милетић“ налази се на две адресе јер постоје две зграде школе. Она познатија и већа зграда налази се на адреси Народних хероја 7, док је друга смештена на Тргу Марије Трандафил. Према профилу занимања организована је и настава у зградама.
Фото: Градске инфо Ученици и профили Школа нуди велики избор занимања, од економског техничара, пословног администратора, финансијског администратора, туристчко-хотелијарског техничара, трговинског техничара  и кулинарских техничара па до трогодишњих смерова попут трговца, посластичара, конобара, кувара…
Школа је једна од већих, броји преко 2000 ученика, а позната је по бројним пласманима на такмичањима и признањима и медаљама у областима услуживања, посластичарства и куварства, стоји на сајту школе.
Поред тога школа је познта по пројектима који се организују у оквиру „Erasmus“ програма, као и сарадњама са другим земљама.
Zanimljivosti o mesecu maju – rođeni Desanka Maksimović i Novak Đoković, ali i poznati Novosađani

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Знамо да је Гимназија „Јован Јовановић Змај“ прва основана, а која средња школа је друга најстарија у Новом Саду? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.