Опера „Мадам Батерфлај“ Ђ. Пучинија у СНП-у

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 13:35

Опера „Мадам Батерфлај“ Ђ. Пучинија у СНП-у

Популарна опера Ђакома Пучинија Мадам Батерфлај, биће изведена у петак, 12. маја, на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19:00 часова. Фото: СНП/Б. Лучић Мадам Батерфлај је једна од најизвођенијих опера у свету. Веома изражајно дочарава тужну љубавну причу младе Јапанке Ћо-Ћо-сан, приказујући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уједно и културолошки контраст истока и запада.
Диригент је Микица Јевтић, а у главним солистичким улогама су: Данијела Јовановић (Ћо-Ћо-сан), Јелена Кончар (Сузуки), Александар Саша Петровић (Пинкертон), Верица Пејић (Кејт Пинкертон), Васа Стајкић (Шарплес), Игор Ксионжик (Горо), Горан Крнета (Јамадори), Страхиња Ђокић (Бонзо) и други. Учествују солисти, Хор и Оркестар Опере СНП-а.
О опери: „Опера „Мадам Батерфлај“ Ђакома Пучинија је велики изазов за уметника зато што захтева, у ствари, три уметника: певача, музичара и глумца. То је комплетан репертоар и данашњи захтеви савременог оперског театра као и савремене публике, чији су ниво и критеријуми веома високи, захтева то тројство, не само за певање него и за музицирање и глуму.
У овој опери је све то присутно. И ако говоримо о Пучинију који је за разлику од Вердија стварао у великим плохама, у великим захватима, морамо истаћи да је то један мозаик реалистичких, поетских сцена које захтевају изузетну интерпретацију, и музичку и сценску. Заправо, његова партитура, је режијска књига коју диригент и режисер морају да дешифрују и да на тај начин предају све оне дивне ликове, нарочито женске, чији је Пучини велики мајстор, али Ћо-Ћо-сан је био њему најмилији.
Покушао бих да парафразирам неколико речи које је Пучини говорио: „Ја увек видим њен лик пред собом, те мале слатке Јапанке која је пуна бола у души“. Тада је рекао: „Ја нисам створен за велике гестове, ја волим обичне мале људске ствари, али кад су оне истините, искрене и кад долазе од срца.“ Према томе, то је мото који нас је руководио у раду с уметничким ансамблом, у заједници с маестром Топлаком да то остваримо. Био је то наш путоказ. Имали смо рад с два, конкретна ансамбла – време је било доста ограничено, људи су показали велику заинтересованост, велику уметничку дисциплину и залагање. Могу да кажем да резултат неће изостати и ја сам велики оптимиста.
Гледајући последње пробе, ипак, мислим да су ствари успешно савладане. Опера „Мадам Батерфлај“ спада у оне најпопуларније опере и ја сам уверен да ће публика ту оперу веома здушно примити, посебно женски део оперске публике коме је опера „Мадам Батерфлај“ једна од најмилијих опера“.
Младен Сабљић, редитељ
Отварање изложбе „Тридесет година касније фотограф Петар Оторанов“, 16. маја

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Опера „Мадам Батерфлај“ Ђ. Пучинија у СНП-у се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.