Европарламентарци гласају о забрани коришћења технологије препознавања лица

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 12:40

Европарламентарци гласају о забрани коришћења технологије препознавања лица

Иницијатива да се забрани коришћење технологије препознавања лица, познате и као „Велики брат“, на улицама земаља ЕУ наћи ће се сутра на тесту приликом кључног гласања у Европском парламенту (ЕП). Фото: Freepik/benzoix Амандман је део пакета предлога о првим светским законима о вештачкој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << интелигенцији, према којима би фирме могле да буду кажњене и са 10 милиона евра или уклоњене из трговине унутар ЕУ уколико крше правила, пренео је „Гардијан“.
Међутим, очекује се да ће се забрани супротставити група посланика десног центра ЕП, уз образложење да би биометријско скенирање требало да се користи у борби против озбиљних злочина као што је тероризам. Амандман на 5. члан предложеног Закона о вештачкој интелигенцији који забрањује употребу камера за праћење људи око продавница, на улицама, у парковима или осталим јавним местима биће сутра представљен парламентарном комитету.
Амандманом се предвиђа забрана компанијама да користе вештачку интелигенцију да идентификују појединце упоређивањем лица са надзорних камера са фотографијама које корисници постављају на Инстаграм, Фејсбук и остале друштвене мреже.
Још један амандман забрањује употребу такозваног „емотивног препознавања“, које би могло да омогући компјутерским системима да препознају када је неко уморан, услед забринутости да би то могло да буде злоупотребљено. Такав надзор већ постоји у деловима Кине и користи га саобраћајна полиција.
Nemačka: Šolc pozvao zvaničnike 16 saveznih država na samit o migrantima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европарламентарци гласају о забрани коришћења технологије препознавања лица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.