Студија: Пећи на дрва могу повећати ризик од артритиса

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 12:22

Студија: Пећи на дрва могу повећати ризик од артритиса

Изложеност хемикалијама које ослобађају пећи на дрва може повећати ризик од артритиса, сугерише нова студија. Фото: Unsplash/CNC Истраживачи су открили да је група хемикалија која настаје сагоревањем дрвета, фосилног горива или печењем меса и друге хране „снажно повезана“ са развојем >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << реуматоидног артритиса, пренео је британски лист „Тајмс“.
Чини се да полициклични ароматични угљоводоници (ПАХ), углавном утичу на ризик од развоја болести код пушења, навели су они.
Око један одсто становништва има потврђен реуматоидни артритис, који се најчешће појављује између 30. и 50. године.
Око трећине људи је принуђено да прекине да ради због стања у коме се налазе у року од две године од појаве симптома. Реуматоидни артритис је најчешћи инфламаторни артритис и између два и четири пута је чешћи код жена него код мушкараца.
Након узимања у обзир других фактора као што су физичка активност, исхрана, пушење, старост, пол и тежина, само један ПАХ, познат као 1-хидроксинафтален, био је снажно повезан са већим изгледима за болест.
Четвртина учесника са највишим нивоима имала је 80 одсто већу вероватноц́у да ће развити реуматоидни артритис од оних у четвртини са најнижим нивоима, без обзира да ли су били садашњи или бивши пушачи. Пушење је познати фактор ризика за артритис, али истраживачи су открили да то није случај ако се прво узму у обзир нивои ПАХ у телу – што сугерише да хемикалије леже у основи вец́ине тог односа.
Koliko okruženje utiče na razvoj samopouzdanja kod dece: Da li osluškujete svoje dete?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Студија: Пећи на дрва могу повећати ризик од артритиса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.