Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 12:20

Весић са Бартоном: Обостран интерес за унапређење сарадње две земље

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић угостио је данас комесара за трговину Уједињеног Краљевства задуженог за Европу Криса Бартона, са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње две земље и позвао британске компаније да улажу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Србији. Фото: Танјуг/МСГИ Весић и Бартон су констатовали да постоје значајне могућности за додатна улагања Уједињеног Краљевства у Србију, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
“Важно је да ојачамо везе Србије и Уеједињеног Краљевства. Били смо савезници кроз историју и морамо да нађемо начине да унапредимо сарадњу”, рекао је Весић.
Навео је да српски авиопревозник “Ер Србија”, као најбоља компанија у овом региону, обавља директне летове на линији Београд – Лондон, на којима је попуњеност капацитета чак 90 одсто. Бартон је истакао да постоји обострана жеља за додатним унапређењем односа Србије и Уједињеног Краљевства, додајући да је у последњих неколико година већ забележен значајан раст трговине између две земље.
Министар Весић је представио најзначајније пројекте који се изводе у Србији или се њихова реализација ускоро очекује.
Весић је напоменуо да се поред изградње брзе пруге Београд – Будимпешта, на којој ће железнички саобраћај кренути од средине 2025. године, очекује реализација пројекта изградње брзе пруге Београд – Ниш, пројекат вредан 2,7 милијарди евра.
Навео је да ће до краја године бити расписан први тендер и позвао и британске компаније да на њему учествују. “Биће нам драго да се пријаве и британске компаније. Тендер ће бити транспарентан и увек је добро да постоји конкуренција”, рекао је министар.
Навео је да су у току преговори о наставку пруге према Северној Македонији, као и да се очекују разговори са Грчком, Турском и Албанијом о даљем ширењу пруге до Солуна, Истанбула и ка Тирани.
Такође, напоменуо је да је у плану градња брзе пруге Београд – Загреб – Љубљана – Беч. “Наша идеја је да се повежемо са суседима, односно са Европом, железницом. Уколико су британске компаније заинтересоване за ове пројекте, добродошли сте”, рекао је Весић.
Бартон је позвао Весића да посети Лондон, како би британским компанијама представио све могућности за сарадњу, којих је, како је констатовао, много.
“Желимо јаче везе Уједињеног Краљевства и Србије. Присутни смо и активни у овом региону и желимо да помогнемо и у Србији”, рекао је Бартон.
На састанку је било речи и о изградњи метроа у Београду, као и о пројекту дигитализације путева у Србији, у чему би, такође, простор могле да пронађу и британске фирме. Састанку у Влади Србије присуствовала је и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Београду Шан Меклауд.
Амбасадорка Меклауд и комесар Бартон су Весићу и свим грађанима Србије изразили саучешће због трагедија које су прошле седмице потресле земљу, наводећи да саосећају са породицама убијених у две пуцњаве.
Vučić: Za razliku od opozicije, na skupu ćemo pokazati plan za Srbiju budućnosti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић са Бартоном: Обостран интерес за унапређење сарадње две земље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.