Почињу разговори у Истанбулу о продужетку Споразума о извозу житарица

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 12:03

Почињу разговори у Истанбулу о продужетку Споразума о извозу житарица

Турска, Русија, Украјина и Уједињене нације одржаће данас и сутра у Истанбулу преговоре о продужетку Споразума о извозу житарица из лука на Црном мору, саопштило је Министарство одбране Турске. Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil Hamra Током састанка ће бити разматрано проширење Црноморске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << иницијативе за жито, као и израда детаљног и сигурног плана за повратак трговачких бродова и њихових посада усидрених у украјинским лукама због рата, пренела је Анадолија.
Раније постигнути споразум истиче 18. маја.
Прошлог јула у Истанбулу потписан је Споразум о обнављању извоза житарица из три украјинске црноморске луке, након заустављања транспорта у фебруару 2022. године, након избијања рата.
Руска агенција ТАСС наводи да ће Русију представљати заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин, а могуће је да се током дводневног састанка појави и генерални секретар УН Антонио Гутереш. Очекује се да ће се разговори фокусирати на почетак имплементације дела договора којим се омогућава извоз пољопривредних производа и вештачког ђубрива из Русије.
Из Москве су претходних недеља понављали да, уколико тај део остане неиспуњен, споразум неће бити продужен.
Анкара је раније рекла да су захтеви Москве на месту и да треба да буду испуњени без питања. Друго важно питање о којем ће се разговарати је поновно повезивање руске Пољопривредне банке са системом СВИФТ и укидање рестрикција на банкарске и осигуравајуће гаранције.
Дипломатски извор рекао је за ТАСС да ће се у Истанбулу разговарати и о безбедној евакуацији турских комерцијалних бродова, који су остали у украјинским лукама због конфликта. Док се већина бродова вратила, око 10 турских бродова је и даље заглављено у Украјини.
Njujorška porota proglasila Trampa krivim za seksualno zlostavljanje novinarke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почињу разговори у Истанбулу о продужетку Споразума о извозу житарица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.