Трудо: Канада неће бити застрашена одмаздом Кине

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Maj.2023, 17:51

Трудо: Канада неће бити застрашена одмаздом Кине

Канадски премијер Џастин Трудо поручио је данас да Канада неће бити застрашена одмаздом Кине, након што је званични Пекинг протерао канадског дипломату, као одговор на канадско протеривање кинеског дипломате. Фото: Танјуг/AP/Justin Tang „Разумемо да је реч о одмазди, али нећемо бити >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << застрашени. Наставићемо да чинимо све што је потребно да Канађани буду заштићени од спољног мешања у унутрашње ствари“, рекао је Трудо, преноси Ројтерс.
Канада је у понедељак протерала кинеског дипломату Џаа Вејла, након извештаја канадске обавештајне службе која га је оптужила да је малтретирао канадског посланика који је критиковао Пекинг због третмана према Ујгурима.
Кина је саоопштила да, као одговор на „неразумне акције Канаде“, протерује конзула Лин Лалонд из канадског конзулата у Шангају, која ће морати да напусти земљу до 13. маја.
Кинеско министарство спољних послова додало је да Кина задржава право за даље акције.
Канадска шпијунска агенција (ЦСИС) објавила је извештај из 2021. године о кинеском утицају у Канади у којем се у којем је било речи о могућим претњама члану парламента Мајклу Чонгу и његовој породици у Хонгконгу.
Детаљи извештаја ЦСИС појавили су се 1. маја, када је канадски лист „Globe and Mail“ објавио да је Кина тражила информације о Чонгу и његовој породици, у намери да од њега „направи пример“ и да одврати остале посланике да заузимају анти-кинеске ставове.
Putin: Civilizacija ponovo na prekretnici

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Трудо: Канада неће бити застрашена одмаздом Кине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.