Ђедовић са Лорковским о унапређењу регулативе у енергетици

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Maj.2023, 15:46

Ђедовић са Лорковским о унапређењу регулативе у енергетици

Израде интегрисаног националног енергетског и климатског плана као и стратегија развоја енергетике су у завршној фази и њихово усвајање се очекује до краја године, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић у разговору са директором Секретаријата Енергетске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заједнице Артуром Лорковским. Фото:: Танјуг/Емилија Јовановић Како је саопштило ресорно министарство Ђедовић и Лорковски су разговарали о изради стратешких докумената и унапређењу регулативе у области енергетике, реформисању државних енергетских компанија и диверсификацији извора снабдевања енергентима.
Ђедовић је истакла да ће доношењем ових докумената, заједно са унапређењем законске регулативе и усвајањем листе приоритетних пројеката у енергетици, бити заокружена нова енергетска политика која би требало да омогући већу енергетску независност Србије и декарбонизацију енергетског сектора до 2050. године.
Према њеним речима, за реализацију тог плана потребна је јака национална компанија Електропривреда Србије, чија је трансформација у току, која ће моћи да изнесе предстојећи инвестициони циклус заједно са стратешким партнерима.
Министарка је навела и да су, осим недавно усвојених измена Закона о коришћењу обновљивих извора енергије (ОИЕ) ове године планиране и измене Закона о енергетици, које ће омогућити преношење одговарајућих пакета прописа Европске уније (ЕУ) у домаће законодавство.
Додала је да су у току и припреме за успостављање организованог унутардневног тржишта електричне енергије, које се очекује почетком лета и које је важно за интеграцију нових капацитета из ОИЕ.
Ђедовић и Лорковски разговарали су и о Механизму за прекогранично прилагођавање угљеника (ЦБАМ) а Лорковски је рекао да ће овај механизам имати значајан утицај на пословање у Србији и ширем региону Западног Балкана.
Навео је да би се обезбедило изузеће од ЦБАМ-а у области електричне енергије, Србија би требало да се интегрише у ЕУ кроз спајање тржишта, да додатно успостави потпуно функционалан систем трговања емисијама до 2030. и да се обавеже на климатску неутралност до 2050. године.
Лорковски је закључио да регионално координисан приступ, користећи оквир Енергетске заједнице где год је то могуће, може довести до најнижих трошкова и највећих користи за Србију и друге уговорне стране на Западном Балкану.
Vučević položio venac na Spomenik Neznanom junaku povodom Dana pobede

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић са Лорковским о унапређењу регулативе у енергетици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.