ЕУ за викенд домаћин мировних преговора између Јерменије и Азербејџана

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Maj.2023, 07:53

ЕУ за викенд домаћин мировних преговора између Јерменије и Азербејџана

Европска унија биће овог викенда у Бриселу домаћин мировних преговора Јерменије и Азербејџана, објавио је данас Фајненшел тајмс, позивајући се на дипломатске изворе. Фото: Unsplash/carlbcampbell Том приликом председник Европског савета Шарл Мишел угостиће председника Азербејџана Илхама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Алијева и јерменског премијера Никола Пашињана, пренео је портал Политико.
Овај сусрет требало би да буду наставак разговора између две кавкаске земље у Вашингтону, након што расте очекивање да би две стране могле да потпишу мировни споразум после деценија сукоба. Два званичника ЕУ потврдила су да су разговори планирани за 13. и 14. мај, али дневни ред тек треба да буде формално одређен и јерменско и азербејџанско министарство спољних послова одбили су да коментаришу ову вест.
„Ово видимо као наставак напора за нормализацију јерменско-азербејџанских односа, наставак трилатералних састанака у бриселском формату и наставак важних и позитивних мировних преговора одржаних у Вашингтону прошле недеље“, рекао је један званичник Европске комисије, који је желео да остане анониман.
Министри спољних послова две бивше совјетске републике састали су се раније овог месеца на преговорима уз посредовање америчког државног секретара Ентонија Блинкена. Позиви на трајни мировни споразум учестали су након серије недавних насилних сукоба дуж заједничке границе, само две и по године пошто је у рату око Нагорно-Карабаха убијено хиљаде јерменских и азербејџанских војника.
Питање територијалног интегритета било је на врху дневног реда преговора, а прошлог месеца је Пашињан наговестио да је Јереван спреман да прихвати суверенитет Азербејџана над спорним регионом.
Ćin: SAD duboko da razmisli o osnosima sa Kinom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ за викенд домаћин мировних преговора између Јерменије и Азербејџана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.