Како правилно чувати бели лук?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 18:01

Како правилно чувати бели лук?

Поред тога што је неопходан за припрему разних јела, бели лук садржи много витамина и минерала који су важни за ваше здравље. Фото: Pixabay/stevepb Као и код многих других намирница, често имамо проблем како да је чувамо да што дуже траје, а правилно ускладиштени бели лук је онај који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << има свеж и оштар укус.
Зато је важно научити како да га правилно складиштите.
Како да бели лук дуже остане свеж? Пре свега, пажљиво бирајте целе главице белог лука. Потражите оне са чврсто покривеним омотачем и чвршћим ченовима белог лука, избегавајући меке и оне који су почели да ничу. Бели лук љубичасте нијансе је сасвим у реду, а уз њега је и бели и ружичасти бели лук. Љубичасти бели лук се обично назива белим луком „тврдог врата“, а за разлику од белог лука, он има дрвенасту стабљику која пролази кроз центар.
Без обзира коју врсту белог лука изаберете, ево како га морате чувати да би трајао:
Чувајте цео бели лук на собној температури Чувајте целе главице белог лука на хладном и сувом месту у кеси или посуди са добрим протоком ваздуха (као што су мрежасте кесе или корпе). Чувајте га у остави или у корпи на месту без сунчеве светлости.
Чувајте ољуштени бели лук у фрижидеру Иако можда нисте љубитељ целог белог лука у фрижидеру, фрижидер је одлично место за чување ољуштеног, исеченог или млевеног белог лука. На пример, ако сте за неки рецепт исецкали велику количину белог лука и остало вам је мало, чувајте га у херметички затвореној посуди и ставите у фрижидер. Обавезно га користите у року од 2-3 дана.
Веће количине белог лука чувајте у замрзивачу Ако не знате шта да радите са великим количинама белог лука, ево неколико начина да га искористите. Загрејте рерну на 200 степени, ставите сваку главицу белог лука на фолију, прелијте маслиновим уљем и зачините сољу и бибером. Чврсто замотајте и ставите у рерну на 50 до 60 минута док не порумени и не омекшају. Након што се охлади, исцедите бели лук из омотача и замрзните га. Можете га ставити и ситно исеченог или наренданог у плех за лед, прелити уљем и замрзнути.
Evo zašto ne treba držati jaja u vratim frižidera!

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како правилно чувати бели лук? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.