Најбизарнија веровања код Срба

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 12:39

Најбизарнија веровања код Срба

За наш народ везују се неки од најразличитијих обичаја који се практикују током великих празника као што је су фарбање јаја уочи Ускрса, уношење бадњака на Бадње вече, па и славских обичаја током крсне славе. Фото: Градске инфо Међутим, постоје и они обичаји који су се усталили >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у нашој пракси, али није објашњиво због чега се примењују, а ево шта на то каже отац Бранко.
“Веш се не пере током великих празника, али исто тако ни коса” „У веровању не постоји нешто што се ваља или не ваља, јер то онда представља одсуство вере. Сви “обичаји” који су се одомаћили у нашем народу, као што су да се на велике празнике не пере веш, нити да се било какви велики послови обављају, па тако чак ни да се пере коса, како наше баке имају обичај да кажу, су се одржала из искључиво практичних разлога. Све што је Бог створио, створио је као добро и све у циљу да људи употребљавају у више сврхе, а не да злоупотребљавају“, каже отац Бранко.
Дакле, све те “обичаје” људи практикују како би током празничних дана одморили и провели време са својим ближњима, док они немају никакве везе са црквом и њеним начелима.
Срби након сахране праве даћу из практичних разлога Што се тиче праксе обављања даће након посмртног обреда, свештеник објашњава да је то потекло од давнина, када су људи из далека долазили на сахране и остајали цео дан. Из тог разлога се практиковало обедовање, односно организовање ручка који би све те људе окрепио, али и како би се поднела жртва за душу покојника.
Ова веровања су такорећи бизарна и немају никакве везе са Хришћанством, али су њихови трагови приметни у дугој традицији Срба.
Stari i Novi Futog – podela starija nego što mnogi misle (FOTO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најбизарнија веровања код Срба се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.