Велики талас разорних руских ракетних удара на циљеве широм Украјине

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 12:20

Велики талас разорних руских ракетних удара на циљеве широм Украјине

РУСИЈА ЈЕ ПОКРЕНУЛА велики талас разорних ракетних удара на циљеве у Кијеву и широм Украјине, саопштили су јутрос украјински званичници. Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Kravchenko Нови напади су изведени у тренутку док се званична Москва припрема за велику, традиционалну војну параду у част >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 78. годишњице победе над фашизмом која ће за руског председника Владимира Путина бити прилика да подсети нацију на дух совјетске армије која је поразила војну силу нацистичке Немачке и поручи да ће Русија победити украјински режим који Кремљ сматра новом инкарнацијом нацизма, преноси Ројтерс.
Руски ракетни удари на Одесу изазвали су пожар у складишту прехрамбених производа, а експлозије су пријављене у још неколико других украјинских региона. Градске власти Кијева су саопштиле да је најмање пет људи рањено током руских ракетних удара, а према речима градоначелника Виталија Кличка, три особе су повређене у експлозијама у кијевској Соломјанској четврти, а још две када је олупина дрона пала на Свјатошински кварт, западно од центра престонице.
Врховна команда украјинске војске је саопштила данас да су украјинске ПВО снаге уништиле 35 дронова иранске производње које је Русија лансирала током ноћи на различите циљеве широм земље. „Оружане снаге Руске Федерације су извеле синоћ 16 ракетних удара, посебно у градовима Харков, Херсон, у Николајевској и Одеској области“, наводи се у дневном саопштењу генералштаба украјинских оружаних снага и истиче да је изведен укупно 61 ваздушни удар и 52 напада из тешких ракетних система.
КИЈЕВ – Градоначелник Кијева Виталиј Кличко изјавио је да је ноћашњи руски напад дроновима на Кијев био најмасовнији од почетка рата. „Захваљујући нашим снагама ПВО оборено је свих 36 дронова. Ово је најмасовнији напад на наш град од почетка рата“, нагласио је Кличко, преноси Униан.
Навео је да су остаци срушених дронова оштетили стамбене зграде, вртић и школу.
Кличко је истакао да у нападу нема погинулих и додао да је повређено пет људи, али да нико од њих није животно угрожен.
РУСИЈА ЈЕ ПОЈАЧАЛА гранатирање Бакхмута у нади да ће га заузети до сутрашње прославе 9. маја, Дана победе, изјавио је командант копнених снага украјинске војске Олександар Сирски, али, према његовим речима Украјина учинити све да то спречи. Сирски је након посете украјинским трупама дуж линије фронта у Бахмуту навео да су руске снаге појачале интензитет гранатирања Бахмута из тешког наоружања и да су почеле да користе савременију опрему и прегрупишу трупе, преноси Ројтерс.
“Данас је важно донети одлуке што је брже могуће и предвидети дејства непријатеља. Руси се и даље надају да ће заузети град до 9. маја. Наш задатак је да то спречимо“, поручио је Сирски на свом Телеграм каналу након обиласка украјинских трупа дуж линије фронта у Бахмуту.
Жестоке борбе руских и украјинских снага за Бахмут, град на истоку Украјине, воде се већ месецима.
У ОДЕСИ ЈЕ синоћ одјекнула експлозија након ракетног напада на тај град на Црном мору, наводе украјински званичници. Портпарол војне управе Одесе Сергиј Братчук навео је на Телеграм каналу да је након експлозије у Одеси дошло до пожара, као и да су се екплозије чуле у Херсону, пренео је Ројтерс.
САОПШТЕЊЕ УКРАЈИНСКИХ власти у којем изражавају спремност да „убијају Русе широм света“ указује на то да званични Кијев није постао само спонзор, већ и непосредни организатор терористичких аката, рекао је данас на конференцији за новинаре портпарол Кремља Дмитриј Песков. Коментаришући изјаву шефа главне обавештајне управе министарства одбране Украјине Кирила Буданова, Песков је рекао да ће Москва пажљиво пратити реакцију Запада поводом изјаве украјинских власти о спремности да „убијају Русе широм света“, преноси ТАСС.
„Такве речи би требало осудити“, рекао је Песков и указао да овакве изјаве украјинских власти још једном потврђују да је била исправна одлука руског председника Владимира Путина да покрене специјалну војну операцију.
ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ Володимир Зеленски потписао је указ на основу којег ће у Украјини 9. маја бити обележаван Дан Европе. Зеленски је парламенту, Врховној ради, упутио предлог да 8. мај буде проглашен Даном сећања и победе над нацизмом у Другом светском рату, преноси агенција Интерфакс Украјина.
У декрету који је објављен на сајту председника Украјине, Зеленски истиче да 9. мај проглашава за Дан Европе свестан европског идентитета украјинског народа, са циљем јачања јединства народа Европе, обезбеђења мира, безбедности и стабилности на европском континенту.
„Никада нећемо заборавити допринос украјинског народа победи над нацизмом. Нећемо дозволити лаж да је победа у том рату могла да буде остварена без учешћа било које земље или народа“, рекао је Зеленски у видео поруци.
Kličko: Noćašnji napad dronovima na Kijev najmasovniji od početka rata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Велики талас разорних руских ракетних удара на циљеве широм Украјине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.