Како да се најлакше решите надутости?

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Maj.2023, 16:00

Како да се најлакше решите надутости?

Надутост је веома непријатно стање које нас често може довести у невоље, али и изазвати јак бол који може да омета свакодневно функционисање појединца. Фото: Pixabay/jarmoluk Неколико ствари за које се верује да позитивно утичу на надимање и спречавају његову појаву. Престанак пушења >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као једну од најважнијих ствари. Како објашњавају стручњаци, пушење може довести до надимања стомака. Пушење је повезано са функционалним надимањем и затвором.
Поред престанка пушења, надимања се можемо ослободити избегавањем стреса. Наиме, досадашња истраживања су открила јасну везу између великих количина стреса и надимања, односно проблема са варењем уопште.
Стрес је посебно штетан за оне особе које пате од синдрома иритабилног црева јер код њих психички стрес може створити грчеве у дебелом цреву, што доводи до нелагодности, болова и надимања. Важно је избегавања оних намирница за које се зна да изазивају надимање. То су најчешће пржена храна, млеко и млечни производи, храна богата рафинисаним шећером и поједино поврће попут броколија, карфиола, прокеља или кеља.
Исто тако, истраживања су показала да се надимање може спречити избегавањем конзумирања газираних пића, било да се ради о слатким пићима или ароматизованој газираној води. Угљен диоксид у овим пићима повећава запремину желуца и стимулише рецепторе за истезање, што доводи до епигастричне нелагодности, познатог као надимање.
Hrana koja čuva zdravlje štitne žlezde

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да се најлакше решите надутости? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.