Ако вас иритира гласно жвакање хране или жвакаће гуме, ево ко је крив

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Maj.2023, 12:59

Ако вас иритира гласно жвакање хране или жвакаће гуме, ево ко је крив

Иако је термин настао још 2001. године, дуго су се научници двоумили о томе да ли је у питању здравствено стање или не. Међутим, студија објављена у часопису “Тренутна биологија” потврдила је да је мисофонија уистину врста обољења. Фото: Pexels/Karolina Grabowska Током истраживања, праћена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је активност мозга у случајевима гласног жвакања хране или жвакаће гуме и осталих, некима иритантним радњама, попут константног притискања хемијске оловке. Показано је да ове активности утичу на неуроне и код особа које имају овај поремећај стварају осећај нервозе и нелагоде.
“За многе људе са мисофонијом, ово су сјајне вести, јер смо први пут показали да је њихова мождана структура уистину различита од људи којима гласно жвакање није иритантно. Овим експериментом показали смо да је у питању поремећај који се може лечити адекватном терапијом”, закључено је у студији.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ако вас иритира гласно жвакање хране или жвакаће гуме, ево ко је крив се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.