Ову новосадску палату красе најлепши димњаци у граду (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Maj.2023, 09:01

Ову новосадску палату красе најлепши димњаци у граду (ВИДЕО)

Једна од најбогатијих новосадских породица с почетка 20. века – породица Адамовић, била је чувена по виноградарству, производњи и извозу вина и коњака, али и по раскошним палатама у ужем центру града које су дале допринос лепшем изгледу Српске Атине. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Иако су постојале три велике палате које су биле у поседу ове породице, једна је срушена осамдесетих година прошлог века због формирања Позоришног трга, друга се налази у данашњој улици краља Александра на броју 4, међутим Адамовићева палата на Тргу младенаца крије највећи шарм и са посебним детаљима истиче се међу осталим здањима.
Адамовићева палата на Тргу младенаца изграђена је 1911. године и представљала је у то време прву новосадску троспратницу са два улаза, локалима у приземљу и са великим луксузним становима на сваком спрату. Приход од издавања власнику палате – Александру Адамовићу омогућио је повратак уложеног новца и додатну зараду.
Оно што посебно краси ову палату су управо димњаци које карактерише гаудијевска конструкција која је у то време представљала архитектонски израз богатства и друштвеног статуса власника. Рад шпанског архитекте Антонија Гаудија свакако да је допринео проналаску инспирације у изгледу многих савремених димњака, јер његово стваралаштво је можда и најуочљивије кроз куће које краси кровни пејзаж са димњацима који личе на тотеме и храмове – заштитнике кућа и чуваре ватре.
Иако ову новосадску палату није пројектовао Гауди, већ архитекте из Будимпеште Геза Маркуш и Фриђеш Шпигел који су одлично урадили свој посао, водећи се тиме да палата у контексту укупног градитељског наслеђа Новог Сада треба да представља необично и оригинално архитектонско дело са одликама сецесије. Оно што је сигурно је да су у томе и успели. Палата је била једна од монументалнијих објеката оног времена, изразито снажног волумена разиграног ритмичном сменом избачених и увучених вертикала уличног корпуса.
На углу палате, некада се налазила кафана „Елита“ која је била место окупљања новосадских боема, док се данас у овом локалу налази пивница „Бркина Марина“.
Имајући у виду да димњак не представља само канал који одводи дим, него да се на димњацима настањују и роде које ,,доносе бебе на овај свет“, али се и деда Мраз спушта како би обрадовао децу поклонима, можемо слободно да закључимо да су гаудијевски димњаци на овој новосадској палати посебно занимљиви деда Мразу и родама.
Фото: Градске инфо Међутим, Адамовићева палата са тим истим димњацима се нашла и на корицама европског бестселера ,,Сенка ветра“ што представља прави показатељ тога да ова велелепна палата осим што краси и промовише Српску Атину уједно је и здање од непроцењивог значаја за све Новосађане.
Priča o Palati Dunđerskih (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ову новосадску палату красе најлепши димњаци у граду (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.