СПЦ и верници славе Ђурђевдан

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Maj.2023, 08:48

СПЦ и верници славе Ђурђевдан

Српска православна црква (СПЦ) и верници данас славе Светог Георгија, једног од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру. Фото: Wikimediacommons/Unknown author Ђурђевдан је једна од најчешћих слава код Срба.
Свети Георгије се родио у кући богатих родитеља у Кападокији. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Кад му је отац пострадао као хришћанин, мајка се преселила у Палестину, где је дечак одрастао.
Већ у 20. години доспео је до чина трибуна у служби цара Диоклецијана. У то време цар је започео велики прогон хришћана, а Ђорђе је ступио пред цара и рекао да је и он хришћанин.
Тиме је започело његово страдање за веру. Тамница и страшна мучења нису га поколебали, он се непрестано молио Богу и Бог га је исцељивао и спасавао смрти.
Када је Ђорђе молитвом васкрсао једног мртваца, многи су примили веру Христову, а међу њима је била и царева жена Александра. Цар је потом одлучио да Ђорђа и своју жену осуди на смрт сечењем главе. Царица је издахнула на стратишту пре погубљења, а Свети Ђорђе је посечен 303. године. Свети Георгије се на иконама представља у војводском оделу, на коњу, са кога копљем пробада страшну аждају, чиме је задао смртни ударац „незнабоштву“.
Ђурђевдан је у српском народу празник са највише обичаја. Обичај је да се плету венчићи од лековитих трава који се бацају у текућу воду. Верује се да венчић укућанима доноси здравље, а пољу берићет.
Светом Георгију се чини помен и 16. новембра, на Ђурђиц – дан преноса моштију у цркву у Лидији, његовом родном мјесту.
Neobičan oblik i “klinker“ opeka: znate li o kom novosadskom objektu je reč?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак СПЦ и верници славе Ђурђевдан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.