Без договора на састанку Украјине, Русије, Турске и УН о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Maj.2023, 07:00

Без договора на састанку Украјине, Русије, Турске и УН о житу

Украјина, Русија, Турска и Уједињене нације нису успеле да постигну договор током данашњих преговора о извозу жита. Портпарол УН Фархан Хак изјавио је да није дато овлашћење ниједном новом броду за извоз житарица преко Црног мора, преноси Ројтерс. Он је додао да се настављају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свакодневне инспекције претходно одобрених бродова. Фото: Pixabay/unbekannt270 Из турског минстарства одбране саопштили су да су четири стране одржале технички састанак у Истанбулу о предстојећим преговорима о споразуму о житу.
„Прелиминарни координациони састанак са техничким особљем УН, Русије, Украјине и Турске одржан је уочи састанка заменика министара одбране следеćе недеље у Истанбулу.
Учесници састанка су се договорили о дневном реду састанка заменика министара уз техничка питања”. Наводи се у саопштењу турског министарства одбране.
Првобитно се очекивало да ће се заменици министара одбране Русије, Украјине и Турске састати данас у Истанбулу. Како би разговарали о продужењу споразума о житу који истиче 18. маја. Међутим турски министар одбране Хулуси Акар саопштио је да се јавила потреба за састанак четири стране на техничком нивоу преноси Тас.
Споразуми о извозу хране из Украјине закључени су 22. јула прошле године на период од 120 дана, а продужени су у новембру за још 120 дана. У марту ове године, руске власти објавиле су да се споразум продужава за 60 дана. Упозоравајући да ће то бити довољно времена да се процени ефикасност меморандума који је Русија потписала са Уједињеним нацијама. Тим меморандумом је укинуто ограничење извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта. Међутим званична Москва напомиње да се други део споразума не спроводи.
FAO: Cene hrane u svetu porasle prvi put ove godine

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Без договора на састанку Украјине, Русије, Турске и УН о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.