Брнабић: Влада усвојила низ мера да се спрече трагедије попут јучерашње

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 20:09

Брнабић: Влада усвојила низ мера да се спрече трагедије попут јучерашње

 Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је Влада данас усвојила читав низ мера са циљем да се случајеви као што је јучерашња трагедија у ОШ „Владислав Рибникар“ никада не понове, али и то да чак и да су те мере постојале и пре овог случаја, трагедија не би била спречена. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Влада Србије „Тако да, у том смислу, ја се не слажем са оним што неки говоре да је систем заказао, ако систем негде није заказао, није заказао у овом случају и на овом примеру. Можда би заказао у неком другом случају. Не спорим да има много проблема, то су проблеми из савременог света и многих земаља, на нама је да видимо да ли можемо још нешто боље и какву додатну подршку да пружимо школама, наставницима и свима“, рекла је премијерка за ТВ Пинк.
 
Она је истакла да је данас формиран и Савет за вршњачко насиље и нагласила да се на овој теми радило и много раније. „Не измишљамо топлу воду, ми смо на овоме радили и радимо већ дуже време. Имали смо састанке са синдикатима разговоре са НВО и разговоре о допунама и изменама Закона о образовању и изменили правилнике како се у школама боримо против вршњачког насиља, направили платформу Чувам те“, рекла је премијерка.
Она је нагласила да је Министарство правде јутрос проследило и започело консултације са Европском комисијом око измена кривичног закона како би се старосна граница за кривично-правну одговорност малолетних лица смањила са 14 на 12 година. „И имамо примере у Европској унији где је она нижа од 14 година, оно што је занимљиво је да имате друге примере када је реч о примени коретивних мера према малолетним починиоцима кривичних дела – у Грчкој је старосна граница 8 година, Француској 10 година старости. Дакле постоје примери у ЕУ и мислим да ту нећемо наилазити на препреке“, оценила је Брнабић.
Што се тиче стрељана премијерка је поновила да Министарство унутрашњих послова треба да изврши строгу контроку рад свих стрељана, а у сарадњи са Министарством правде да се у року од месец дана припреми измена прописа те експлицитно забрани приступ стрељани малолетним лицима.
„Е сад ту је проблем, то је постојала као препорука, очигледно се није поштовала. Али знате када се овакаве ствари десе сви траже ко је крив, а нико да и као појединац понесе свој део одговорности“, рекла је премијерка.
Brnabić: Ne možete reći da je sistem zakazao

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Брнабић: Влада усвојила низ мера да се спрече трагедије попут јучерашње се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.