УНС: Обавезе медија у току Дана жалости, шта прописује закон

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 18:30

УНС: Обавезе медија у току Дана жалости, шта прописује закон

Закон о обележавању Дана жалости електронске и штампане медије обавезује да прилагоде садржај и не објављују ништа што спада у домен забаве. Фото: Pixabay/Andrys У Закону се наводи да су радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне да у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости најпре емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања, саопштено је данас из Удружења новинара Србије.
Због убиства осморо ђака и њиховог чувара у Основној школи “Владислав Рибникар“ у Србији, сутра ће бити проглашена тродневна жалост.
Електронски медији имају дужност и да обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде.
Закон обавезује емитере телевизијског и радијског програма да уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости.
Електронски медији су, према Закону, дужни да ускладе детаљну програмску шему за време тродневне жалости, а новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да у току дана жалости своје листове штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости.
Медији који не поштују прописе биће новчано кажњени.
Закон не садржи одредбе које односе на периодична и онлајн издања.
УНС позива уреднике и новинаре онлајн медија и периодичних штампаних издања да се држе ових смерница и да не објављују забавни садржај, наводи се у саопштењу.
Vlada donela nove odluke, među njima moratorijum i izmena krivičnog zakonika

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак УНС: Обавезе медија у току Дана жалости, шта прописује закон се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.