Улица прича причу: Сентандрејски пут (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 16:00

Улица прича причу: Сентандрејски пут (ФОТО/ВИДЕО)

Иза назива Сентандрејски пут, стоји једно симболично место и једна прича препуна српске историје.
Наиме, овај новосадски булевар име је добио по малом српском градићу у Мађарској – Сентандреји, који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се налази недалеко од Будимпеште, на десној обали Дунава.
Најстарији део Сентандреје је око Београдске цркве подигнуте 1521. године, од стране српског становништва које је избегло из данашње престонице због доласка Турака.
У 16. веку у овај градић доселило се чак 8.000 српских породица. Патријарх Арсеније Чарнојевић предводио је експедицију познату као Велика сеоба Срба, а разлог је такође спашавање од најезде Отоманског царства.
Занимљиво је да су се сви досељени населили око једног узвишеног дела места, а тај део зове се Клиса, баш као и део града кроз који својим једним делом пролази Сентандрејски пут.
Сентандрејски пут је део државног пута од Београда до Суботице, па је сходно томе дуги низ година носио назив Међународни пут. Обимним радовима, спроведеним током 2019. године, ова улица прерасла је у булевар. Фото: Градске инфо Тада су са обе стране булевара уређене пешачке стазе, а са једне бициклистичка стаза. Такође, постављена је улична расвета, а на местима где је било могуће, и паркинг места.
Ова улица је од посебно великог значаја за грађане Клисе, Слане баре и Видовданског насеља, а захваљујући њој створени су услови за ширење бочних улица.
На Сентандрејском путу се налази мноштво различитог садржаја, од којих су најпознатији Спотрски центар „Слана бара“, Храм Светог Вазнесења Господњег, стадион локалног клуба ФК „Борац“ и Тржни центар „БИГ“.
На почетку Сентандрејског пута смештена је дирекција ЈКП „Градска чистоћа“ Нови Сад. Ово предузеће основано је одмах по ослобођењу, 1945. године, при Народном одбору Новог Сада, са педесетак запослених.
На почетку одржавања чистоће градских улица од опреме користиле су се само метле, лопате, коњска запрега. Тек 1958. године „Чистоћа“ је добила прве камионе (свега неколико) марке „Прага“ за одвоз кућног смећа, мада су се још истовремено користила и кола са коњском вучом, а и цистерна за изношење фекалија била је смештена на коњску запрегу. Тек 1961. године „Чистоћа“ се ослободила последња 2 пара коњских запрега и потпуно моторизовала.
Данас ово предузеће располаже са модерном механизацијом, неопходном за функционисање и обављање послова из надлежности овог предузећа.
На Сентандрејском путу, под бројем 9, некада се налазио производни погон Новосадске млекаре. Фото: Wikimediacommons/Micki На велику жалост, лоша приватизација почетком 2000-тих година допринела је да ово чувено новосадско предузеће 2012. године заувек прекине производњу. Претходно је Новосадска млекара постојала читавих 60 година и важила је за једно од успешнијих предузећа у Новом Саду.
Старије генерације Новосађана сигурно се још сећају плавог, троугластог татрапака, у којем је Новосадска млекара дистрибуирала јогурт.
Следећи објекат који се налази у овој улици је Тржни центар „Биг“ Нови Сад, отворен 2012. године. Фото: Градске инфо Тржни центар „Биг“ Нови Сад је велики и модеран тржни центар, са мноштвом светских брендова, кафићима, брзом храном, играоницом за најмлађе и биоскопом. Како би били што конкурентнији, у овом тржном центру неретко организују разна дешавања, са циљем привлачења што већег броја купаца.
Код ТЦ „Биг“ се налази Сентандрејски мост, којим се прелази Канал ДТД.
Сентандрејски мост је саграђен 1964. године, дуг је 195 метара, а реконструисан је и обновљен почетком 2019. године.
Када се сиђе са моста, са леве стране налази се један од најмлађих новосадски парк – Сентандрејски парк. Сентандрејски парк је званично отворен 6. маја 2022 године, а у њему се налази дечије игралиште у којем се задовољно играју наши најмлађи, теретана на отвореном за рекреацију грађана, терен за баскет и терен за фудбал, у циљу промоције спорта.
У парку је постављен савремени мобилијар, паметна клупа на соларну енергију која пружа бесплатан WiFi и место за пуњење електронских уређаја, модерна соларна расвета и стаза од природног материјала. Такође, посађено је више од 120 нових садница дрвећа.
А када бављење спортским активностима у Сентандрејском парку није могуће због временских услова, на располагању је Спотрски центар „Слана бара“. Фото: Градске инфо Овај Спотрски центар је званично отворен 28. јуна 2007. године, са спортским активностима кренуло се у јануару 2008. године, а састоји се из два дела.
У првом се налазе спортске хале за кошарку и одбојку, а у оквиру овог дела још се налазе и бројни локали. Дворану за своје домаће утакмице користе кошаркашки, рукометни и одбојкашки клуб Војводине.
У другом делу спортског центра се налази велики затворени олимпијски базен, у којем тренира и игра своје домаће утакмице Ватерполо клуб Војводина.
Иако највећи број манифестација чине спортска дешавања и активности везане за спорт,  у хали СЦ „Слана бара“ су такође присутне и манифестације везане за културу, верска дешавања, као и предавања.
Одмах поред Спортског центра налази се Храм Светог Вазнесења Господњег. Фото: Градске инфо Храм је грађен у српско-византијском, рашком стилу, дуг је 30, а широк 20 метара, а пројекат је урадио архитекта Милојко Кораћ. Иконостас је прављен од прилепског мермера, а звоник ове цркве прављен је према копији пирга Светог Саве.
У храму се налазе специфичне иконе, међу којима се издвајају: престона икона, икона Свете Тројице, икона Блажене Ксеније Петроградске, икона са честицом моштију Блажене Матроне Московске, као и икона у трону Богородица Млекопитатељница, која је верна копија истоимене иконе из карејске испоснице на Светој Гори.
Оно по чему је још позната ова црква је традиционални Илиндански црквено-народни сабор, на дан молитвеног спомена светог пророка Илије, који се сваке године одржава 2. августа (20. јула по старом календару) .
Верски празник Илиндан се у оквиру манифестације обележава служењем свете Литургије и  програмом у којем учествује велики број градских и приградских културно-уметничких друштава, али и глумци, тамбураши, гајдаши и гуслари.
Мало даље, налази се терен за фудбал, на којем своје домаће утакмице игра ФК Борац Нови Сад. Клуб је основан 1952. године и игра у нижим лигама. Фото: Градске инфо Такође, овај терен током лета користи и Атлетски клуб „Борац” (основан 2013. године), док у зимском периоду за тренинге користе халу Спортског центра „Слана бара“.
Даље, ова улица се наставља преко ауто-пута Е75 и након тога се завршава, на месту где већ крећу прве њиве. Због многоликог садржаја који се налази у овој улици, било да сте кренули у шопинг или на спортску рекреацију, Сентандрејски пут је незаобилазна маршута.
 
Уколико имате занимљиву причу о некој од новосадских улица коју бисте желели да поделите са осталим читаоцима, пишите нам на gradskeinfo@gmail.com са назнаком Моја улица.
Улица прича причу: Др Ђуре Јовановића Киндера (ФОТО/ВИДЕО)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Улица прича причу: Сентандрејски пут (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.