Италија највероватније више неће учествовати у кинеској иницијативи Појас и пут

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 13:25

Италија највероватније више неће учествовати у кинеској иницијативи Појас и пут

Италија највероватније од следеће године неће учествовати у кинеској иницијативи „Појас и пут“. Фото: pixabay.com Влада у Риму највероватније неће продужити споразум са Кином о учешћу у иницијативи „Појас и пут“, али потребно јој је још времена да о овој теми разговара са Пекингом, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << саопштио је високо постављени званичник италијанске владе.
Тај званичник је рекао да Италија неће донети формалну одлуку о „Појасу и путу“ пре састанка земаља групе Г7, који ће бити одржан у Јапану од 19. до 21. маја, преноси Ројтерс.
Влада премијерке Ђорђе Мелони је одбила да коментарише ове наводе. Споразум о учешћу у иницијативи „Појас и пут“ истиче у марту 2024. године и биће аутоматски продужен ако једна страна не обавести другу бар три месеца унапред да се повлачи из споразума.
Италија се 2019. године придружила кинеској иницијативи „Појас и пут“, а тадашњи премијер Ђузепе Конте је сматрао да ће овај споразум помоћи посрнулој италијанској привреди.
Бројке показују да су очекивања била много већа од стварности, пошто је италијански извоз у Кину порастао тек незнатно после 2019. године. Ђорђа Мелони је у прошлогодишњем интервјуу за Ројтерс, пре него што је дошла на власт у Италији, рекла да се не слаже са одлуком Контеа о „Појасу и путу“.
„Не желим да потпомажем кинеску експанизију у Италију или Европу“, изјавила је тада Мелони.
Hinton: Bela kuća, Mask, Sanders traže od mene pomoć sa AI

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Италија највероватније више неће учествовати у кинеској иницијативи Појас и пут се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.