Инструктор: Малолетници у стрељани реткост, могу само уз присуство родитеља

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 10:12

Инструктор: Малолетници у стрељани реткост, могу само уз присуство родитеља

Малолетна лица не могу самостално да долазе, нити да користе услуге стрелишта, а једина опција је излазак на полигон уз присуство родитеља. Фото: Pexels/RODNAE Productions „Према позитивним прописима Србије малолетна лица самостално апсолутно не могу користити услуге стрелишта било спортски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << или рекреативно. Једини начин да малолетно лице дође у додир са оружјем је искључиво уз присуство родитеља на стрелишту, али је то нешто што се практично избегава, посебно за малолетнике млађе од 14 година”, рекао је данас за Танјуг Иван Урошевић, лиценцирани инструктор за безбедно руковање ватреним оружјем стрељане у Београду.
Навео је да малолетна лица долазе у стрељане, али да је то реткост. „У најчешћој ситуацији је то родитељ који има везе са оружјем, да ли кроз војску, полицију или што је ловац или спортски стрелац, па оружје постоји у кући. И постоји једна жеља да се види да то није играчка, шала, игрица, филм, него да је то један врло озбиљни алат и да се у контролисаним условима стекну први утисци шта је то, како то функционише и да није играчка”, рекао је Урошевић.
Како је казао, ствар је увек иста, а разлика је у типу оружја које бисте дали. „По правили избегава се на обуци да се дају пиштољи. Радило би се пре о неком малокалибарском спортском оружју у виду неких пушака евентуално, али су то оружја која би била прилагођена узраству. Постоје и стрелишта и клубови који апсолутно забрањују малолетницима, чак и у смислу родитеља, да користе оружије“, рекао је Урошевић.
Према његовим речима, процена детета је врло лична, зависи од некога ко је у том тренутку инструктор или спортски тренер, зависи и од типа објекта. „Припрема се састоји од уводног часа где се приоритет даје безбедности. Не прича се толико о томе како оружије ради, већ се овде фокусирате на безбедно руковање ватреним оружјем плус основе технике гађања, а најважније је рећи да је сав тај рад супервизиран. Један на један, искључиво уз инструктора, у боксу ако је затворен објекат, да би се минимизовала свака могућност да дође до нежељених инцидената“, казао је Урошевић.
Сматра да за малолетнике стрељана уопште није забава. „Они се појављују ту са апсолутним незнањем, предубеђењем да је то нешто што је лако и нешто што можете видети било где у играма, на телевизији, интеренту и делује као игра. Ствар се драстично мења после првог пуцња и постоји природна реакција на тај звук која је отрежњујућа. Родитељи у контролисаним условима треба да покажу да то није шала и игра и да се акценат стави на безбедно руковања и да то није шала”, рекао је Урошевић.
Vučić: Društvo da promeni vrednosti i ponašanje, to je pitanje našeg opstanka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Инструктор: Малолетници у стрељани реткост, могу само уз присуство родитеља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.